Футболна Италия кара днес тежък махмурлук след звучния провал в световните квалификации за "Мондиал 2018" в Русия. Националният тим направи 0:1 и 0:0 в баража срещу Швеция и не се класира на финали за първи път от 1958 г. и общо за втори път в историята на най-големия футболен форум.

Още в началото на вечерта нещата на "Сан Сиро" в Милано изглеждаха зле - дикторът на стадиона обяви Даниеле де Роси и в титулярния състав, и сред резервите. Не един, а два пъти.

След това "скуадра адзура" показа голова немощ за кой ли път в последните месеци. И бе излъгана по начина, по който някога печелеше срещу своите съперници - с "катеначо" и бавене на играта от страна на шведите.

"Всички вън", зове в. "Кориере дело спорт" с огромно заглавие на челната си страница.

"Край", пише "Газета дело спорт" на фона на огромна снимка на Джанлуиджи Буфон, който през сълзи гледа към небето.

Буфон обяви края на кариерата си в националния отбор още на терена, извини се и поиска прошка от "тифозите". Не само той приключва със "скуадрата", а също така Даниеле де Роси, Джорджо Киелини, Андреа Бардзали... Все пак трима от тях (без Киелини) станаха световни шампиони през 2006 г.

Като стана дума за Де Роси, още една случка със звездата на "Рома" показва какво цари в един от най-силните национални отбори в историята на любимата игра.

Треньорът Джан Пиеро Вентура праща един от асистентите си да каже на халфа да загрява.

Бесният Даниеле де Роси.

Тв каналите и другите медии показват гневната реакция на това от страна на Де Роси. Обикновено в такъв момент футболистите нямат търпаение да влязат и да решат даден мач. Не и в този случай.

"Защо, по дяволите, аз, - крещи славният ветеран. - Та на нас ни трябва победа, не равен!"

Реакцията на трибуните на "Сан Сиро" е поразителна - феновете не освиркват, те не знаят как да реагират в първия момент. Пълна скръб. Сковани са от печал, защото огромна част от тях не знаят какво е това да не си на световно.

Подобни са настроенията и цял ден днес по социални мрежи и форуми, макар че се прокрадна гняв.

Мъката на италианците споделят в Холандия, САЩ, Чили... Група с тези четири отбора можеше да бъде наречена с баналното "групата на смъртта", но и 4-те страни няма да бъдат представени по руските терени.