Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич декларира приятелското отношение на страната си към Русия. В пространно интервю за „Известия“ Дачич заявява, че Белград никога няма да подкрепи санкциите срещу Русия дори и това да е условие за присъединяването към Европейския съюз.

Ивица Дачич припомня „приятелските отношения в политическата и икономическата сфера, в науката, културата, образованието, а и в отбраната“ между Сърбия и Русия.

Затова Сърбия ще остане последователна в своята политика и няма да се присъедини към антируските санкции на Европа. Дори повече, надяваме се и искаме да се отменят санкциите срещу Русия колкото се може по-скоро.

Ние, разбира се, ще се сблъскаме с последствията от своето решение. Сърбия иска да е в ЕС, но никога няма да тръгнем срещу собствените си национални интереси и никога няма да въведем санкции срещу приятели“, казва Дачич.

Преди три седмици помощник зам. държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий заяви в Белград, че Сърбия не може да стои „на два стола едновременно“.

Страната трябва да направи своя стратегически избор. Това трябва да бъде част от официалната политика. Така както това направи Хърватия и превърна членството си в ЕС в цел № 1 или пък Черна гора по отношение на НАТО. Много е важно делата да бъдат по-силни от думите. Да има много ясни послания“, каза тогава американският дипломат.

Ивица Дачич споменава това изявление в интервюто и заключава, че Сърбия е подложена на „силен натиск“.

Наистина Сърбия е подложена на силен натиск. Когато стане дума за нашия регион, на Запад се сещат за два въпроса – първо, за Ниш, и второ – защо строим индустриални зони за руски предприятия“, казва Дачич.

Става дума за Сръбско-руския хуманитарен център в Ниш, който според западни дипломати се използва и за нуждите на разузнаването. Москва притиска отдавна Белград служителите в този център да получат дипломатически имунитет, какъвто имат персоналът и войниците от НАТО.

Как може това да се приема за разузнавателен център, от който да се бои цялото Западно полукълбо – не разбирам. Центърът в Ниш е само хуманитарен и го е доказал при гасенето на пожари, помощ при наводнения. Центърът помага и за разминиране на територията на Сърбия – бяха намерени хиляди взривни устройства, останали от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Ивица Дачич е питан и дали „дружбата между Русия и Сърбия ще издържи изпитанието от антируската истерия на Запад“. Ето отговора:

Веднага мога да отговоря – аз съм уверен, че нашата дружба ще издържи на всички изпитания. Двамата с президента Вучич искрено приемаме Русия за истински приятел на Сърбия и ще продължим да работим за подобряване на сътрудничеството на всички равнища – политическо, а особено икономическо."

„Известия“ пита сръбския външен министър и за присъединяването на Черна гора към НАТО, както и за желанието на Македония и Босна и Херцеговина да се присъединят към Алианса.

„Сърбия не се интересува от присъединяване към НАТО или някакъв друг военен съюз. Ние ще продължим да се придържаме към политиката на военен неутралитет. НАТО е необходим съюзник за защита на сръбското население в Косово, но ние си сътрудничим и с Русия, и с ЕС, и със САЩ.“