Очаква ли се енергийната компания ЧЕЗ да бъде закупена от индийски консорциум, както съобщават чешките медии? Министърката на енергетиката Теменужка Петкова не беше съвсем конкретна по темата:

"Трудно ми е да кажа категорично дали това е вярно. Това е една процедура, която чешката държава провежда. Всяка една информация, която идва от там, вероятно е с голяма степен на достоверност. Ние официална информация нямаме", обясни тя пред Нова тв.

И отбеляза, че е имало български компании, участвали в търга, но не може да каже дали зад индийския консорциум в действително стоят български инвеститори.

Ще бъде направена сериозна проверка на новите собственици, увери Петкова.

"И ако тези нови купувачи не отговарят на стандартите и изискванията в България, ние можем да кажем своята гледна точка", заяви тя.

Министърката коментира и проекта за газов хъб "Балкан", като отбеляза, че страната ни има пълната подкрепа на ЕК по въпроса.

"Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ”, каза още тя.

Дали ще бъде реанимиран проектът АЕЦ "Белене" е много сложен въпрос, но трябва да се замислим как ще се ползва оборудването, което бяхме осъдени да платим миналата година, заяви още Петкова.

"Такъв един проект трябва да се развива на пазарен принцип, т. е. държавата ще участва с определен дял. Но по отношение на представяне на допълнителни гаранции, държавата не трябва да инвестира повече. Най-голямата държавна китайска ядрена компания CNC проявяват интерес към проекта."

Една публична и прозрачна процедура ще отговори най-ясно дали има инвеститорски интерес, смята Петкова.

На въпрос дали ще се затварят ТЕЦ-ове в България, министърката обясни, че ЕС е приел нови норми за въглещните централи, на които много от нашите ТЕЦ-ове не отговарят. Затова България ще търси начин за тях да се направи изключение.

"Това ще е най-голямото предизвикателство. Ангажиментът да се подготвят възможно най-добре е на централите. Смятаме, че са налице определените изисквания в директивата за това", заяви тя.