Властите в Берлин усилено издирват мароканец, връхлетял с автомобил под наем срещу пешеходци. Първоначалните съмнения са за опит за атентат, за щастие неуспешен.

Драмата се е разиграла снощи към 22 ч на пешеходна зона на бул. “Вилхелмсруер Дам” в западноберлинския квартал Райникендорф.

Пешеходната зона може да се оприличи на велоалея, но е по-широка.

Изневиделица шофьор на автомобил навлиза с голяма скорост в пешеходното пространство. Сблъсък с паркиран мотопед убива скоростта, а с викове шокираните пешеходците успяват да избягат встрани.

Шофьорът завива в обратна посока, автомобилът преминава през отсрещния тротоар. Водачът дава газ и успява да избяга от местопроизшествието.

Подаден е сигнал в полицията, патрулки пристигат незабавно.

По щастлива случайност граждани, запазили самообладание, са запомнили регистрационния номер на автомобила. Така става ясно, че колата е била взета под наем от мароканец с адресна регистрация в Берлин. Незабавно е издадена заповед за обиск на жилището му, но той не е бил открит в него,

не се е появил и през цялата нощ.

Все още има поне два въпроса без отговор: Става ли дума за опит за атентат и дали мароканецът, наел автомобила, е бил зад волана.

Прокуратурата незабавно е била сезирана, води се следствие под наблюдението на контраразузнаването – Служба за защита на конституцията. Това става единствено при наличие на подозрение за извършване на деяние, застрашаващо устоите на държавата.

Говорител на прокуратурата обяви днес, че разследването се води във всички посоки, но и предупреди да не се правят прибързани заключения по посока атенетат.

Да припомним, че последният кървав инцидент с автомобил беше преди 11 дни в Ню Йорк, когато на велоалея в Манхатън бяха убити 8 души.

Преди това бяха осъществени редица атентати с автомобили и камиони – в Лондон на 22 март и на 18 юли т. г., в Стокхолм на 7 април, в Ерусалим на 8 януари, на коледния базар в Берлин на 19 декември м. г., преди това и в Ница на 14 юли 2016 г., където жертвите бяха най-много – 86 души.