На знаковия за българския футбол 17 ноември (навършват се 24 години от мача Франция - България на "Парк дьо Пренс") започва четвъртото издание на индийската Суперлига.

В шампионата на милиардната държава този сезон ще играе Димитър Бербатов, дори първият мач е с негово участие - тимът му "Керала Бластърс" приема "Атлетико" (Калкута). Бербо е сред най-големите звезди тази година, а отборът му, воден от холандеца Рене Мюленстийн, бившия помощник-треньор на Алекс Фъргюсън и Мартин Йол, протяга ръце към шампионската титла.

Клуб Z писа подробно за индийския шампионат още през 2014 г., когато бе първото издание на Суперлигата.

Първенството на милиардната държава е франчайз продукт, в който всички печелят, а договорите (поне с чуждустранните звезди) са за не повече от 1 сезон, който продължава до 4 март 2018 г.

Отбори, треньори, играчи

Този сезон участват 10 отбора - с два повече. Шампион е АТК, който спечели титлата с дузпи срещу "Керала Блъстърс" на финала миналата пролет. Първенецът играе на най-големия стадион в лигата - "Солт Лейк Сити", с капацитет 85 000 зрители в Калкута.

Арената на "Бластърс" пък е №2 със 75 000 места, но от тях ще се използват "само" 55 148. Повечето съоръжения са за крикет.

Не само броят от отборите е по-голям спрямо предишните издания на ISL. Времетраенето на сезона също е завишено от 3 на 4 месеца.

Трябва да се знае, че Индия има и друга лига - I, в която играят най-големите клубове в страната и първенството протича "нормално". Тя все още е със статут на №1 от гледна точка на представителност. Суперлигата има съвсем друга идея, а за нея отборите кандидатстват и биват одобрени или не.

Всичките 10 треньора са чужденци. Откроява се името на Теди Шерингам, величие на "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и националния отбор на Англия. Той е наставник на шампиона АТК.

Бившият предводител на "Астън Вила" Джон Грегъри пък е начело на "Ченай". А сърбинът Ранко Попович тренира "Пуна Сити". Най-голям е броят на испанците и англичаните - по трима.

Посрещането на Бербатов бе повече от пищно.

Ирландецът Роби Кийн, с когото Бербатов игра в "Тотнъм", е звездата на АТК, в който личи и финландецът Юси Яскелайнен. Бившият футболист на ЦСКА и "Ботев" (Пловдив) Грегъри Нелсън облича екипа на "Ченай".

В "Керала Бластърс" броят на чужденците е 7. Освен Бербатов тук играе Уес Браун (бивш защитник на "Манчестър Юнайтед"), има канадец, ганаец, сърбин, още един англичанин и холандец. Имената им не говорят много на масовия запалянко в България.

Най-много са испанците и бразилците. Определено може да се каже, че Кийн и Бербатов са двете най-големи имена. Тази година бройката на чужденците бе намалена от 11 на 8 в един отбор, а на терена по едно и също време имат право да играят максимум петима (6 през 2016 г.).

Статут

Суперлигата на Индия бе създадена през 2013 г. с идеята да популяризира футбола в страната, но тя бе за пред хората. Истинската цел е да се изкарват пари (всички мачове се излъчват пряко и тв правата са основно перо) и фактът, че броят на отборите расте, говори, че сметката излиза. 

Лигата има големи спонсори, като гигантите IMG, "Рилайънс индъстрис" и "Стар спортс". Въпреки това първите три издания не бяха признати от Азиатската футболна конфедерация (АФК) и от ФИФА.

Не и настоящото, което вече има статут на официално и е нещо повече от атракция за милиони. АФК одобри лигата, победителят в която догодина ще играе във втория по сила азиатски клубен турнир - нещо като Лига Европа на Стария континент. Шампионът на ISL взема купата на страната в Индия.

От Суперлигата не се изпада - също като в американските професионални лиги. АТК е шампион два пъти, а веднъж стана "Ченай". В създаването на ISL огромен дял имат звезди на крикета, най-популярният спорт в Индия. Съответно и фирми, гравитиращи около този спорт, също участват в проекта.

И Боливуд е в схемата. Всички те създадоха клубовете и привлякоха спонсори. Пример за такова отроче е "Атлетико" (Калкута), първият тим в лигата. Участие в създаването му има "Атлетико" (Мадрид), също така бизнесмени, преуспели в Европа, актьори и режисьори... Първият чуждестранен играч на тима пък бе испанецът Луис Гарсия, който спечели Шампионската лига с "Ливърпул" в онзи паметен финал срещу "Милан" в Истанбул през 2005 г.

В първия сезон на Суперлигата по индийските терени играха асове като Елано, Алесандро дел Пиеро, Робер Пирес, Дейвид Джеймс, Фреди Люнгберг, Жоан Капдевила, Давид Трезеге, Марко Матераци...

Регламент и формат

Този сезон мачовете в ISL ще се играят между сряда и неделя (повечето ще са през уикенда) за разлика от предишните издания, когато бяха предимно в делнични дни.

В първата фаза отборите излизат всеки срещу всеки по два пъти. 

Първите четири отбора в класирането играят полуфинали в две срещи (първият срещу четвъртият и вторият срещу третият). Победителите от тях спорят за купата на финал на неутрален терен.

Зрителски интерес

Първият мач в историята на Суперлигата през 2014 г. е наблюдаван от 75 милиона по телевизията. За първата седмица числото става 170 млн. Това е 12 пъти повече, отколкото е генерирало световното в Бразилия на територията на Индия.

И 20-30 пъти над показателите на I лигата.

За първия сезон зрителският интерес възлиза на 429 милиона души. Всяка година тв рейтингите се вдигат все повече и повече. Стадионите също са все по-пълни, независимо че чуждестранните звезди вече не са от калибъра на Алекс дел Пиеро, Давид Трезеге и Робер Пирес.

Сега Бербатов е там, което значи интелигентност, класа и финес. Той не е от Боливуд, а си е самороден артист. От него се чака да донесе първа титла на "Керала Бластърс".