Председателят на Народното събрание Димитър Главчев продължава с балканските си обиколки. Утре и вдругиден той ще бъде на официално посещение в Румъния по покана на председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану.

Главчев и водената от него делегация ще се срещнат с Таричану и с председателя на Камарата на депутатите на румънския парламент Ливиу Драгня. Българските депутати ще разговарят със заместник министър-председателя Йон-Марчел Чолаку и с Виктор Негреску, делегиран министър по европейските въпроси и с министъра на външните работи Теодор Мелешкану.

Българската делегация ще положи цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в парка "Херастръу". Те ще разговарят и с представители на българската общност в Букурещ.

Последното посещение на Главчев в балканска страна бе в Сърбия. Там той отбеляза сериозен дипломатически успех, след като изнесе реч в пленарната зала на Народната скупщина. Така Главчев стана първият български държавник, който говори пред сръбския парламент, като заседанието бе свикано специално по този повод.

Посещението на Главчев обаче предизвика вътрешнополитическо напрежение у нас. Той постави пред сръбския президент Алескандър Вучич въпроса за името на Димитровград (кръстен на комунистическия лидер Георги Димитров) и връщането на старото име на града - Цариброд. Градът е в Западните покрайнини и в него живеят много българи.

Тази инициатива на Главчев предизвика декларация от страна на БСП.

От името на парламентарната група на левицата Валери Жаблянов попита "в какво качество Димитър Главчев иска пред сръбския президент промяна в наименованието на сръбския град Димитровград" и заяви, че акцията може да влоши двустранните отношения със Сърбия.

Преди няколко месеца Главчев бе и на посещение в Македония.

Това се случи малко след като премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха договор за приятелство и добросъседство. Договорът вече е в парламента и се очаква скоро да бъде ратифициран.