Осем външни министри на страни от ЕС искат той да вземе по-действени мерки против руската пропаганда, предава австрийската обществена телевизия ОРФ.

„Налице са опити на външни актьори да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС“, пишат първите дипломати на Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чехия, Латвия, Румъния и Великобритания до върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

Темата ще е на масата на съвет на външните министри в Брюксел в понеделник.

Преди две години ЕС отхвърли предложения на балтийските републики да създаде своя телевизия, която да се противопостави на руската хибридна пропаганда.

Външните министри се противопоставиха с мотива, че ЕС не може да използва такива методи, тъй като пропагандата е несъвместима с природата на свободните медии.

Вместо това в Съвета на ЕС, където заседават правителствата, има аналитично звено от около 30 души, които анализират руската пропаганда и подпомагат кампании в засегнатите от нея страни за достоверно представяне на фактите за ЕС.