Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна тази сутрин с изрисувани по него свастики, антисемитски лозунги и обиди към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди няколко дни Захарова заяви, че Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Повод бе поредното боядисване на паметника на Съветската армия в София. Тогава обаче по него имаше и антисемитски надписи.

 

Изказването й породи остра полемика у нас. Президентът Румен Радев обвини гласа на московската дипломация в непознаване на историята.

Доскорошният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пък я нарече "пикла без ц*ци".

 

Вчера Захарова заяви на брифинг, че има опит целият разговор за паметника в българската столица да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Тя допълни, че не е чула президента ни Румен Радев да казва нищо за оскверняването.

Антисемитските лозунги на паметника на Альоша гласят: "Комунизъм=еврейство", "Убий чифута!", "6 000 000 лъжи" (оспорване на оценките, че толкова са избитите по време на Втората световна война евреи - б.р.), "Kristall Nacht" ("Кристална нощ" на немски" - б.р.). Не липсва и числото 88, което кодира нацисткия поздрав Heil Hitler - "Н" е осмата буква от латинската азбука.

 

Заради изрисуването на пловдивския монумент днес общинският и областен съвети на БСП в града под тепетата разпространиха декларация. В нея се изтъква, че този вандализъм е проява на неофашизъм и трябва да бъде наказан. В декларацията се цитира и призивът "Хора, бдете" на Юлиус Фучик.

 

Социалистите призовават президента, премиера и лидерите на всички политически партии да осъдят случилото се.

В неделя с церемония на Альоша и концерт в културния дом „Борис Христов“ ще бъде отбелязана 60-тата годишнина от изграждането му.

България осъжда оскверняването

"Министерството на външните работи категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника Альоша в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги."

Това се казва в разпространено днес изявление на дипломатическото ведомство.

"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Надяваме се компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност", заявяват от МВнР.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

:-)

Има паметник, има проблем... да го махнат, да ги видим къде ще драскат.
 's picture

Petyo9

ПИША ТИ ОТ ПЛЕВЕН

Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
 's picture

Милен

!

Напоследък взех да ставам малко параноичен, но ако руски служби поискат да проведат малко по-ефикасна пропагандна операция от "обичайните", това с нацистките надписи на Альоша идеално си пасва! Посланието е ясно - против Путин са само фашистисите. А всъщност, не че няма у нас разни лумпенизирани нацита, но не съм забелязал у тях някога автентична ненавист към комунизма, че да "окървавят" ръцете на съветски паметник примерно. Те с кръвта проблеми нямат, тях свободата на другите ги дразни. Така че много ме съмнява това боядисване да е дело на антикомунист, почувствал се засегнат, че не ни е отчетен приносът в спасяването на евреите
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Добър анализ,

свастиката и посланието към Захарова, която спори че спасяването на българските евреи не е станало благодарение именно на българите, някак не вървят ръка за ръка.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ако антесемитския надпис и

Ако антесемитския надпис и последвалото изказване на Захарова са били активно мероприятие, то тоя който го е замислил получава "слаб две", просто защото българите сме добре информирани по въпроса за спасяването на евреите. Същото е и сега - пак "слаб две, седни си на мястото". Щото българите сме напълно наясно в липсващия потенциал на фашистки идеи на местна почва и заклинанията "В българия са фашисти" могат да уплашат само в зомбираните руски глави. Това с фашистите е вече изпитана руска риторика по отношение на Украйна. Там им донесе някакви чустачни успехи, но тук ще стане точно обратното, както стана с лъжите за спасяването на евреите. А иначе "ДА", на мен също ми приличат и двата случая на кагебейски мероприятия.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ!

От начало докрай. Кой тук знае датата на някакъв договор на Ротшилд, кой знае за "Кристалната нощ"? Тея дето драскат по паметниците ли? Долнопробни манипулации.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Рашките подушиха, че се готви демонтаж и побързаха

да се застраховат - всички врагове на нашите паметници са антисемити - а сега ги бутнете де!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.