Представители на Асоциацията на българските банки не пожелаха да се ангажират с официален коментар на предложението на Лиляна Павлова (ГЕРБ) да се включат в попълването на Фонда за гарантиране на влоговете, който към момента не може да покрие парите на всички вложители до 100 000 евро в Корпоративна търговска банка (КТБ). Влоговете до 100 00 евро, които са гарантирани, са общо 3,7 млрд. лв. В гаранционния фонд обаче има около 2 млрд. лв. От БСП вече обясниха, че останалата сума най-вероятно ще се добави чрез емитиране на държавен дълг от финансовото министерство. 

"Това е временна мярка, а не системно решение на проблема и тя не решава нищо. Това коментира пред Клуб Z източник от банковите среди, пожелал анонимност, относно предложението на Павлова. "Да изцедим банките, това е елемент с политически привкус", казва експертът, който припомни, че през последните години половината от печалбата на банковия сектор отива във фонда за гарантиране на влоговете.

Според закона за гарантиране на влоговете източници за набиране на средствата на фонда са първоначалните и годишните премийни вноски от банките, доходите от инвестиране на набраните средства, получените от фонда суми от имуществото на банката в случаите на суброгация, заеми, дарения, чуждестранна помощ и др. Ако средствата на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини: задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски; увеличаване на годишната премийна вноска; ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет. При недостиг на средства фондът може да ползва заеми от български и чуждестранни банки, както и от други лица и от държавния бюджет след съответно решение на НС. Ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от държавата, или с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишните премийни вноски.