БРЮКСЕЛ  

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев не очаква днес България да обяви своя кандидат за еврокомисар.

Това каза той на влизане в срещата на левите ръководители на правителства преди започващия по-късно днес Европейски съвет. Станишев заяви, че е писал на всички левоцентристки лидери на правителства в ЕС да номинират кандидати за комисари от своите партии.

Той не отговори пряко на въпроса дали предпочита италианската социалистка Федерика Могерини или българския еврокомисар Кристалина Георгиева за европейски външен министър. Номинацията за тази длъжност е в центъра на днешната среща на върха на ЕС.

"Аз мисля, че България може само да спечели, ако има промяна в Европейската комисия", каза Станишев.

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) поясни, че за него залог за промяната е назначаването на повече леви комисари.

Въпреки заявката на все още лидера на партията мандатоносител, и днес по въпроса с българската номинация в България цареше пълна тишина. На редовното правителствено заседание, което се проведе малко преди премиерът Пламен Орешарски да литне за Брюксел, темата не е била обсъждана, научи Клуб Z. 

Позицията на страната ни за днешното заседание на Европейския съвет бе залегнала и като точка в дневния ред на заседанието. Тази точка все пак бе приета, но в нея няма упоменато нито едно име като номинация за еврокомисар. Позицията пък е била изготвена от Министерство на външните работи. Самият външен министър Кристиан Вигенин е сред спряганите номинации.