Правителството да приеме работно определение що е то "ислямофобия" и да назначи "координатор по ислямофобията и нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите в страната".

Това искат от Висшия мюсюлмански съвет в специално писмо до премиера Бойко Борисов шефът на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов и председателката на Комисията за защита от дискриминация доц. др. Ана Джумалиева. Позицията бе разпространена от Главното мюфтийство, а поводът за реакцията е приемането на работно определение за антисиметизма. От мюсюлманското вероизповедание приветстват този акт на властта и назначаването на зам. външния министър Георг Георгиев за координатор по темата. Но смятат, че е редно такъв да бъде подходът не само срещу антисемитизма, но и срещу ширещата се ислямофобия, и срещу всички форми на дискриминация.

Ето и пълния текст на писмото, пратено от Главното мюфтийство на премиера Бойко Борисов:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЕЛИНОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДЖУМАЛИЕВА,
 
Мюсюлманско изповедание на Република България приветства решението на правителството за приемане на работното определение за антисемитизма и назначаване на заместник-министъра на външните работи г-н Георг Георгиев за Национален координатор по антисемитизма. Това е един знак за воля за борба с неприемливите форми на нетолерантност и омраза срещу различните малцинствени групи.

По този повод, Мюсюлманско изповедание на Република България призовава правителството да приеме работно определение и за ислямофобията, както и решение за определяне на координатор по ислямофобията и нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите в страната.

През последните години, провокирано и от случващото се в глобален мащаб, мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия на различни нива в обществото. Престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападения над лица и религиозни обекти, продължава да е актуална тема на общността и Изповеданието.

Можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм, ислямофобия, ксенофобия, речта и други форми на омразата, нетолерантността и дискриминацията, единствено когато мерките обхващат цялото общество.

Вземайки предвид ангажиментите на България пред международната общност и международните организации за борбата ѝ с всякакви форми на нетолерантност и дискриминация, които са заложени и в българското законодателство, призоваваме българските власти да предприемат незабавни мерки и по отношение на ислямофобията.