ГЕРБ поиска оставката на депутата от БСП проф. Иво Христов. Повод за искането са думите на Христов, че 80% от българите са "дебилни", а българските евреи са спасени от Червената армия.

"Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание."

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него това е срамно изказване за човек, който като народен представител е призван да представлява целия български народ.

"Ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи, е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която не може да бъде преглътната от нито един човек", заяви Биков.

Той призова лидерът на БСП Корнелия Нинова да обърне внимание на това изказване и да заяви ясна позиция.

"В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната си група", заяви Биков.

Той се обърна и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.