Търговците с оборот над 97,5 млн. лв. за предходната година ще сключват писмен договор за доставка на храни с дистрибутори и производители, който не може да съдържа дискриминационни клаузи. Това решиха депутатите от икономическата комисия, които гледаха отново текстовете от Закона за изменение на Закона за защита на конкуренцията, които бяха върнати с президентско вето.

Досега изискването беше търговците на храни да имат оборот от над 50 млн. лв. за предходната година, а типовите им договори подлежаха на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

В новата редакция, около която се обединиха депутатите от всички парламентарни групи, това изискване е отпаднало. Според приетите текстове в договорите на големите хипермаркети с доставчиците на храни не може да се съдържа ограничение за страна по договора да предлагат стоките и на други търговци. Освен това не може да има и забрана същият доставчик да предоставя на други търговци по-добри условия.

Освен това договорът не може да предвижда санкции при предоставяне на същите и по-добри търговски условия на други лица и контрактите не могат да бъдат променяни едностранно.

Текстът предвижда и че контрактите не може да предвиждат такси или други плащания, както и отстъпка от цената на договора за услуги, които не са реално предоставени.

От Сдружението за модерна търговия възразиха единствено по последното изискване.

Не е отпаднало изискването срещу отстъпки да има предоставени услуги. Срещу отстъпките не стоят услуги, обясни Йордан Матеев, председателят на сдружението пред Клуб Z. В големите хипермаркети цената е по-ниска именно заради отстъпките и този текст трябва да отпадне до гледането на закона в зала, смята той.

Третото четене на закона е предвидено да бъде в петък.