Бившият треньор на "Левски", "Ботев" (Пловдив) и националния отбор на България Станимир Стоилов отправи тежки думи за ситуацията в родния футбол на летище "София", след като се прибра за кратко от Казахстан.

Вчера воденият от Мъри тим на "Астана" стана за четвърти пореден път шампион на страната, а до края на годината има да изиграе още две срещи в груповата фаза на турнира Лига Европа.

Завръщането на специалиста бе съпроводено от новина в турския спортен вестник "Фанатик", че българинът е в полезрението на гранда "Фенербахче". На пресконференция вчера Стоилов обяви, че още не е получил предложение от ръководството на "Астана" за нов договор и че има много оферти от други клубове - не от България.

На българска земя специалистът обясни, че не иска да се затормозява с имена на отбори, които искат да го ангажират - не и докато приключи надпреварата в Лига Европа. Стоилов никак не изключва възможността да остане в казахстанската столица, той каза, че е доволен от контактите си с ръководството на "Астана" и че вчера са му задавани провокативни въпроси.

Неговата заплата и тези на играчите се изплащат на определената дата, но има забавяне с месеци на премиите. Въпреки това Стоилов и екипът му, в който са Цанко Цветанов и Саид Ибраимов, работят с огромна мотгивация в "Астана" и тя ще бъде двойна, ако продължат работата си там. На този етап Мъри изключва само едно: завръщане в България. Няма оферти, няма и намерение от негова страна.

"В последните години българският футбол произвежда посредственост, каза Станимир Стоилов. - Клубовете трябва да се замислят. Трябва да произведем качество и после да говорим за национален отбор. Българските играчи не отговарят на изискванията, те са на посредствено ниво. С оглед на това даже се представихме повече от достойно в квалифкациите за световното. Клубовете не работят. Повече сме по приказките. Произвеждаме играчи под средното качество, а искаме да имаме национален отбор. Темата за чужденците я няма отдавна в Европа. Философията на футбола не е много сложна. Не един и двама собственици се пробваха и се самоубиха. Цяла България се смееше на някои мои приказки, но се оказа, че съм имал право. Ако не разполагаме с някои чужденци, ще бъдем на ниво нула. Ако нямаше шуробаджанащина във футбола ни, можеше и да се случи нещо. Това, че победихме Швеция и Холандия... мисля си, че няма как да се случи отново."

"В Европа само "Лудогорец" се представя на високо ниво. Добавям и повече от отличното представяне на "Ботев" (Пловдив). Първо, виждам добри терени и осветление. Конкуренцията стана интересна. ЦСКА снощи е победил "Лудогорец". Смятам, че "Лудогорец" ще продължи напред в Лига Европа. Надявам се двата ни гранда да създадат проблеми на "Лудогорец" във вътрешното първенство", продължи Стоилов.

Мъри бе запитан и за една от болните си теми - любимият "Левски", който треньорът съди за неплатени заплати.

"За ситуацията в "Левски" много пъти съм се изказвал. Водят се някакви дела между мен и клуба. Не съм гледал детайлно отбора. Този процес на разпад върви 9-10 години и за мен няма нищо ново под слънцето. Не мисля, че моето мнение е интересно на хората, които ръководят клуба."

Празненството по случай четвъртата титла на "Астана" ще се случи към края на годината. Клубът е спечелил 40 милиона евро от участията си в европейските клубни турнири за четири години, рече Стоилов.

"Оказахме се не само добри треньори, а и бизнесмени, каза хасковлията. - Футболът много се промени и сега е голям бизнес. Освен да си добър треньор, трябва да си и добър бизнесмен."