Единствените победители вдясно в момента са кметовете - това изтъкна днес Найден Зеленогорски на пресконференцията на движение "България на гражданите", проведена след Националния съвет на партията вчера. Той и лидерът на партията Димитър Делчев представиха основните решения, които са взели след обсъждане на ситуацията с местните структури.

Първото е създаването на "Реформаторско обединение за демокрация", чиято цел е да се противопостави на модела за ограбване на общините на ГЕРБ. То е предложение на местните структури на ДБГ и цели създаване на местни коалиции между всички десни и други партии.

"На доста места тя вече съществува, но няма чист институционализиран вид и би могла да бъде разширена. Съществува на местата, в които ние спечелихме кметове. В момента е важно да чуем тези хора", изтъкна Зеленогорски. "Призовавам моите колеги от другите политически сили, включително тези, които искат да ни разделят, да поканят своите кметове и да чуят тяхното мнение."

Реформаторският блок и ДБГ имат общо 35 кметове, четирима от които на областни градове. И те искат да не бъдат разделени от другите десни в региона си.

"Красотата на РОД е, че хората сами ще решават с кого да се обединят", изтъкна Делчев. "Хората по места казват - не ни оставяйте отново в различни листи."

На Националния съвет е било взето и решение за създаване на експертен съвет, който да направи анализ на бюджетите в областните центрове, да оцени дали те са "реформаторски" и да предложи политики за по-голяма сигурност, подобряване на инфраструктурата, качеството на образованието и качеството на живот като цяло. От ДБГ ще създадат и онлайн експертни групи в социалните мрежи, което да позволява повече хора да се включат в бъдеще, включително специалисти от чужбина, обясни лидерът на партията.

На въпрос защо от РОД автоматично са изключени ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", но не и другите формации в "Обединените патриоти" - ВМРО и НФСБ, Делчев разкри, че техни местни структури са поискали подобно обединение - срещу ГЕРБ. От "Атака" такова предложение не е имало.

"Хората от Реформаторския блок в пълната му цялост по места са заедно. В Плевен лидерът на ДСБ е заместник-кмет. Сега, като сме се разделили, какво, да го уволним ли? Не, човекът си работи. Имаме обща група на РБ. Същото е в София. Същото е в Добрич, както и почти навсякъде, където управляваме заедно", изтъкна Зеленегорски.

На въпрос дали реформаторите не повтарят отново грешката си да се обединяват на части, Делчев заяви, че се надява да няма партийна завист или елитарност по отношение на РОД, но и:

"Нашата ръка винаги е подадена и към "Да, България" и към ДСБ."

Според него обаче не е проведен важен разговор - този за морала вдясно, свързан например с факта, че ДСБ сега искат да са заедно с хората на Христо Иванов, за разлика от последните избори. Според него безпринципно обединение няма да свърши работа при местни избори или предсрочни парламентарни избори, които според ДБГ идват догодина.

На въпрос дали биха подкрепили вота на недоверие на БСП срещу управляващите, Делчев заяви:

"Ние ще внесем вот на недоверие към ГЕРБ и БСП точно по тази тема. Лицемерие е БСП и ГЕРБ да искат едни от други борба с корупцията. В момента в Народното събрание има сключена една сделка - за разпъване на чадър над корупцията."

Според Зеленогорски правителството ще оцелее през европредседателството, но то ще бъде едно от най-слабите досега.

"Срамно е да го посрещаме като най-корумпираната държава в ЕС", отбеляза Делчев.