Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Властите в испанското средиземноморско пристанище Кадис обявиха на търг българския кораб "Свети Николай", заловен преди две години с 2,7 тона кокаин на борда, съобщи в. "Ел Мундо".

Първоначално обявената цена е 796 886 евро. Търгът започва в петък, 18 юли.

 Решението за търга било взето още през януари от Търговския съд в Кадис. Причина за него е фактът, че почти две години "Свети Николай" е закотвен в зоната на пристанището и то е принудено да харчи пари за всеки ден от престоя му там.

Корабът бе превзет на абордаж от испанската морска полиция на 13 август 2012 г. в Атлантическия океан. Това стана в резултат на международна операция срещу наркотрафика, в която участваха и българските власти.

Испански катер се приближи безшумно до съда и командосите се качеха на борда. Един от българските моряци се опита безуспешно да окаже съпротива.

На борда на "Свети Николай" бяха открити общо 2,7 тона кокаин, разпределени в 108 чувала. Съдът бе докаран на буксир в пристанището Кадис. Той бе конфискуван от испанската сържава.

Арестувани бяха всички 21 моряци на борда. Всички са българи. До този момент са освободени седем от тях.

Най-сериозните поозрения са срещу капитана Иван Станчев. каза през октомври 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров. Малко след ареста испански източници съобщиха, че той е бил заснет да се среща и разговаря с колумбийски наркотрафикант в Мадрид.

Екипажът закупил дрогата в неидентифицирано засега пристанище на Карибите. Тогава корабът се казвал "Бургас 3". След покупката на дрогата съдът се отправил към неназовано атлантическо пристанище в африка. Там той престоял известно време, като междувременно бил прекръстен на "Свети Николай".

Източниците от Испания твърдяха, че каналът бил същият, по който е прекарвал наркотици задържаният при операция "Кокаинови крале" Евелин Банев-Брендо. Известно е, че Брендо е близък приятел със собственика на съда Дойчин Дойчев.

В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно обаче и двамата бяха освободени от специализирания съд.  

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.