Бактерии, които живеят в храносмилателната система на всеки от нас, могат да повлияват на намаляването на размерите на тумори при раково лечение чрез имунотерапия, твърдят френски и американски учени, съобщава Би Би Си. Изследователите са тествали състоянието на микробиома - съвкупността от микроорганизми и бактерии, които виреят предимно в стомашно-чревния ни тракт, при пациенти с диагноза рак. Две проучвания, публикувани в списание "Science", свързват наличието на определени бактерии и общото разнообразие на микроорганизми в микробиома, със степента на ефективност на имунотерапевтичните лекарства. Според специалистите резултатите от тестовете са обещаващи.

Тялото на всеки от нас е дом за милиарди микроогранизми и отношенията между "тях" и "нас" отиват далеч отвъд инфекциите, които някои от бактериите могат да причинят. Микробиомът е свързан с храносмилането и отделителната ни система, протекцията от инфекции и регулацията на имунната система.

И двете нови изследвания, цитирани от Би Би Си, са направени при пациенти, които получават имунотерапия, която трябва да стимулира защитниците сили на организма, за да се бори той с тумори. В едното - в Центъра по онкозаболявания "Густав Роси" в Париж, са изследвани 249 пациенти с диагноза рак на белия дроб или на бъбреците. Лекарите доказват, че пациенти, които са приемали антибиотици - подобни на тези при дентални инфекции, имат увредена чревна среда и в някои случаи туморите им растат по време на имунотерапията, вместо обратното.

Една специфична бактерия - Akkermansia muciniphila, е открита у 69% от изследваните пациенти, при които имунотерапията е имала положителен ефект върху туморите. При останалата една трета от пациентите, които не се повлиявали добре от лечението, бактерията липсвала.

При опити върху мишки се оказва, че увеличаването на количеството от бактерията увеличава и способността на организма да приема добре имунотерапията и тя да бъде по-ефективна.

Междувременно в Университетския раков център "MD Anderson" в Тексас, САЩ, лекари изследвали микробиома на 112 пациенти с меланом в напреднала фаза. Резултатът - при пациентите с "по-богат" на количество и разнообразие от бактерии имунотерапията е много по-успешна, отколкото при тези с "по-бедни" микробиоми. 

Д-р Дженифър Уарго от Тексас обобщава:

"Ако се увреди микробиомът на пациента, това поврежда и способността на организма му да приема добре медикаментите за лечение на рак".

"Нашата хипотеза е, че ако успеем да повлияем на състоянието на микробиома на пациента - тоест да повишаваме нивото на правилните бактерии, то можем да повишим ефективността на лечението на тумори"

Затова планът на учените е да започнат мащабни тестове как може да се влияе на микробиома на пациентите успешно. Според

Според повечето учени изследването на микробиома може да даде отговори за здравето на човека въобще, не само при третирането с медикаменти на пациенти с онкологични заболявания.