Депутатът Михаил Дегтярьов иска да се смени знамето на Русия и да се върне стария имперски флаг, пише в. "Известия". Членът на Висшия съвет на Либералнодемократическата партия на Жириновски дори вече е готов със законопроект за изменение на конституцията в частта й за държавните символи. В него се предлага вместо днешния трикольор - бяло, синьо и червено, да бъде прието имперското знаме - черно, жълто и бяло. 

Михаил Дегтярьов.

Националистът се аргументира с факта, че събития като възвръщането на Крим, създаването на Евразийския съюз и повишаването на патриотическите настроения в страната следва да минават под флага на най-победоностната част от история на Русия. И допълва, че точно когато страната е била с черно, жълто, белия трибагреник територията й значително се е разширила. Именно тогава са завоювани Крим, Източна Прусия, Аляска, Кавказ, Полша, Прибалтика, Средна Азия и Финландия.

Под имперския флаг ние сме удържали блестящи победи и той и днес е способен да обедини нацията, пише Дегтярьов. Символите на държавата трябва да олицетворяват нейната велика история и велико бъдеще, душевното здраве и благополучието на народа, обосновава се депутатът. И добавя, че Русия е била с това знаме цели 1152 години.

Двата трикольора отдавна са обект на спорове между политиците от различни партии. Бяло, синия и червен трикольро е въведен от цар Петър I в края на XVII век. А в съвременната руска символика черно, жълто бялото знаме може да се срещне като елемент от флага на Курска губерния. 

Националистът Дегтярьов е известен с това, че иска съд за Горбачов по обвинение в разпадането на СССР, както и със сметките му, че доларът вече се е изчерпал като световна валута. Но най-екстравагантното му предложение в парламента е да се гласува закон, с който да се дават всеки месец по два дни отпуска на жените, когато са в цикъл.