БСП официално зае позицията на Българския антифашистки съюз против действията на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и идеята за преименуване на сръбския град Димитровград (кръстен на комунистическия български лидер Георги Димитров - б.р.) и връщане на старото му име Цариброд.

В специална декларация от името на парламентарната група на левицата Валери Жаблянов от ръководството на БСП попита "в какво качество Димитър Главчев иска пред сръбския президент промяна в наименованието на сръбския град Димитровград" и заяви, че акцията може да влоши двустранните отношения със Сърбия. Как - не стана ясно. 

За разлика от антифашисткия съюз, който говори за успехите на Георги Димитров в отношенията със Сърбия в миналото и подозрения срещу Джордж Сорос, Жаблянов и БСП не си позволиха подобни коментари. Депутатът от БСП само припомни как историята на Балканите е противоречива и ако опитите за преименуване на градове според историческите им названия се задълбочат, процесът в целия регион нямало да може да бъде спрян. Според Жаблянов действията на Главчев не са "допустими от гледна точка на международното право". Социалистът не се съгласи, че преименуването на сръбския Димитровград е желанието на нашето малцинство там, защото имало два рефендума - през 1993 и през 2004 г., на които тази опция била отхвърлена. 

Срещу позицията на БСП очаквано реагираха "Обединените патриоти". Депутатът Милен Михов декларира, че формацията му подкрепа действията на Димитър Главчев в защита на интересите на българите в Сърбия, което включвало и връщане на старото българско име на града в Западните покрайнини. По думите на Михов БСП не се учи от грешките си.