Изправен пред проблеми у дома, американският президент Доналд Тръмп се подготвя за най-дългата обиколка на американски държавен глава в Азия от повече от четвърт век. Той ще търси подкрепа за притискането на Северна Корея, за да се овладее ядрена криза, пише Ройтерс.

Обиколката на Тръмп включва Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините и ще продължи от петък, 3 ноември, до 14 ноември.

Той ще отсъства доста време от Вашингтон в разгара на няколко неразрешени въпроса като федералното разследване за намесата на Русия в президентските избори догодина, възстановяването на Ню Йорк от атаката, при която загинаха осем души, и дебатите около плана за данъчни промени, който, ако бъде одобрен от Конгреса, ще е първата голяма законодателна победа на Тръмп.

Според съветниците на Тръмп той може да се фокусира върху вътрешнополитически проблеми, в която и част на света да се намира.

Последният път, в който президент на САЩ, беше в Азия за толкова продължително време, беше в края на 1991 г. и началото на 1992 г., когато на Джордж Буш-старши му стана лошо на официална вечеря в Япония.

В петък Тръмп ще отпътува за Хаваите, като ще спре за кратко посещение в Пърл Харбър и ще се види с американските сили в Тихия океан. От 5 ноември започва визитата му в Япония, следва Южна Корея. После отива в Пекин, където ще се опита да окаже натиск върху китайския президент Си Цзънпин за по-сериозна намеса на Китай спрямо Пхенян. Тръмп ще присъства на срещата на Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам, ще има и държавно посещение в Ханой. Обиколката му ще приключи със срещата на Югоизточните азиатски нации в Манила.