Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, държи над 880 хил. лв. в КТБ, както и притежава кредитна карта с лимит от 40 хил. евро, твърди в. "Капитал"

Малко повече от него - около 1,1 млн. лв. е депозирал депутатът от партията Веселин Пенев, което означава, че рискува да загуби около 900 хил. лв., ако бъдат изплатени само гарантираните 196 хил. лв. Депозити имат също Нигяр Джафер и Янко Янков, но те са в размер напълно покрит от държавната гаранция.

Бившият министър на бедствията и авариите Емел Етем има две кредитни карти с високи лимити, както и депутатът Митхан Метин. КТБ не е известна с кредитирането на физически лица, като едва около 1% от кредитния й портфейл е ритейл, а кредитните й карти са само за ключови служители, партньори и магистрати. Информацията е потвърдена от два независими източника, уточнява изданието.

Вчера от ДПС опитаха да се застраховат като разпространиха информация от БНБ, че Делян Пеевски като физическо лице, няма нито кредити, нито депозити в КТБ. Кредити от КТБ има майка му Ирена Кръстева и то в неголям размер, обясни председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС).

От ДПС ревностно поддържат идеята, че е необходим закон, с който да се гарантират и влоговете над 100 хил. евро. Цветан Цветанов от ГЕРБ обаче сутринта обяви, че партията не смята да подкрепи подобен закон.