Младежката организация на ВМРО публикува декларация в отговор на Българския антифашистки съюз. От близката до БСП организация по-рано огласиха свое писмо до президента на Сърбия Александър Вучич, в което настояват Димитровград в днешна Сърбия да запази името си и да не се преименува на Цариброд. Мотивът - Георги Димитров е велик, а зад искането стоял Джордж Сорос.

От ВМРО обаче заявяват, че Георги Димитров е национален предател, който е предал българите в бивша Югославия на насилствена асимилация.

Темата се актуализира при посещението на шефа на парламента Димитър Главчев в Сърбия.

Ето пълния текст на декларацията на младежите от ВМРО:

"За пореден път хора от Българския антифашистки съюз (БАС) и Българската социалистическа партия доказаха, че продължават борбата си срещу българщината и българите като цяло. Ден след като председателят на българското Народно събрание Димитър Главчев поиска от сръбския президент Александър Вучич да бъде върнато истинското име на Димитровград (дн. Сърбия) – Цариброд, отново изпълзяха безродниците, които да ни обясняват какви "югославянски братя" сме със сърбите и как, видиш ли, Георги Димитров бил "герой" на двата народа.

Не, Георги Димитров не е български герой. Той предаде българската кауза, за която загинаха милиони българи. Потъпка идеала за силна и обединена България и го продаде за жълти стотинки на Коминтерна. Този човек не заслужава град да носи неговото име нито в България, нито в днешна Сърбия.

Георги Димитров предаде българите в Македония, като ги остави на насилствената асимилация в Югославия, но не се спря дотук. Той работеше за създаването на "македонска" нация, на македонска народност в Пиринския край. Обръщаше българите в македонци насилствено, като принуди целия репресивен апарат да работи за тази цел. Остави българите от Западните покрайнини отново в пределите на Югославия, където да продължи асимилаторската политика.

Днес отново безродниците излезнаха. Отново доказаха, че единственото, което могат да правят, е да работят за чужди интереси, било то за Белград или за Москва, а както често се е случвало – в услуга на двете.

Ние от ВМРО сме твърдо зад искането за преименуването на Димитровград и връщането на старото име Цариброд, защото там живеят българи от векове. За съжаление днес ни дели изкуствена граница, поставена след позорния Ньойски договор.

Винаги сме работили и ще работим за добруването на българите - както в днешна България, така и за всички, останали по исторически причини извън пределите на Отечеството! Да живее България!"

До Първата световна война Цариброд е център на околия в Царство България. Градът преминава в Сърбия по силата на Ньойския мирен договор от 1919 г.. Между 1941 и 1944 г. Цариброд отново е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.