Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Онлайн медията "Спутник", финансирана от руската държава, организира обучение на журналисти, в което участват и представители от българския сайт "Блиц", съобщи sputnik.com.

Според информация на Дневник.бг, в поредното издание на "Школата за млади журналисти" на руското издание ще участват и репортери от "Стандарт", Дир.БГ и БНТ.

Клуб Z изпрати запитване до "Спутник" как са били избрани участниците от България и на какви условия трябва да отговаря журналист, за да бъде включен в тяхно обучение. Все още нямаме отговор.

"Спутник" е една от двете чуждоезични медии на Кремъл, които разпространяват позицията на руското правителство на международната сцена. Другата е Russia Today, прекръстена на RT, за да не се подчертава връзката с Русия. Двете медии са по-скоро източник на пропаганда и манипулирани или откровено фалшиви новини.

Наскоро Twitter забрани рекламите им в платформата си във връзка с обвиненията за намеса в американските избори за президент. RT обяви, че американското Министерство на правосъдието е поискало от тях да регистрират местната си редакция като чужди агенти.

Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол пък заяви, че и двете медии трябва да бъдат обявени за чужди шпиони. И че са се намесили в американските избори в подкрепа на Доналд Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро също обяви "Спутник" и RT за "агенти на чуждо влияние и лъжлива пропаганда". Той каза това по време на посещение на Путин в Париж, застанал рамо до рамо със своя руски колега и гост.

"Блиц" и "Пик", две медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и често ползвани от него за изказвания, бяха отбелязани като разпространители на руска пропаганда в новата база данни на Европейската служба за външна дейност, чиято цел е да се бори с дезинформацията и фалшивите новини. 

От "Спутник" се хвалят, че това е най-голямото издание на школата им досега, с участници от 23 държави - представляващи повече от 30 издания. Сред тях са ISNA (Иран), Ufuq News (Афганистан), Tanjug (Сърбия), Agence Tunis Afrique Presse (Тунис), CNA (Кипър), "Блиц" (България), Anadolu (Турция), VNA (Виетнам), FENA (Босна и Херцеговина), WAFA (Палестинска автономия), SRNA (Сърбия); Diário de Notícias (Португалия), Xinmin Evening News (Китай), Kathimerini (Гърция), Il Fatto Quotidiano (Италия), Kristeligt Dagblad (Дания), Al Youm Al Sabaa (Египет); India Today TV Network (Индия).

Проектът има за цел да запознае младите журналист с модерната мултимедийна новинарска агенция, разработването на онлайн платформи за новини и как работят руските новинари и фоторепортери във военни зони. Той е част от програма на Федералната агенция на Русия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), "Сънародници зад граница" и Россотрудничество.

Коментари

 's picture

смехурко

Питам се...

Коко Каменаров поредната руска маша ли се оказа?

...

Интересно. Толкова ли няма отлични специалисти по журналистика и публични комуникации у нас, та се налага тези субекти да бият път чак до Москва? Сега поне ще знаем откъде може да очакваме хибридни внушения и атаки, макар че и от други наши медии, които не са изпратили обучаващи се на това мероприятие, могат да се очакват същите неща.
Мишо Бакунин's picture
Мишо Бакунин
Мишо Бакунин

Ивнее Иванее

"...прекръстена на RT, за да не се подчертава връзката с Русия." - Умопомрачителен анализ. По същата логика и BBC не е British Broadcasting Company. "Двете медии са по-скоро източник на пропаганда и манипулирани или откровено фалшиви новини." - Едно такова неаргументирано твърдение без факти и примери е само по себе си 'по-скоро' фашива новина. Не се разбира тая статия новина ли отразява, opinion ли е - баш на нивото на ПИК и Блиц сте.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.