Гражданинът на Черна гора Анание Никич, заподозрян за опит за преврат и тероризъм, няма да бъде върнат в родината си. Това решение обяви днес руската прокуратура, съобщи РИА Новости.

Никич бе постоянен преводач на опозиционния Демократичен фронт в Черна гора. Той е сред заподозрените за планиране на атентати по време на парламентарните избори в страната миналия октомври.

Те смятали да завземат сградата на парламента след обявяването на изборните резултати и да обявят победа за една от партиите. Имало е план да бъде убит и премиерът на страната.

Никич е в Русия от април тази година, когато бе задържан в Ростовската област. Вчера обаче местните власти му дадоха убежище като бежанец.

Именно поради тази причина Руската федерация отказва да одобри екстрадицията му. Делото срещу превратаджиите вече започна в Подгорица.

Отношенията между двете държави рязко се влошиха след влизането на Черна гора в НАТО. Тогава Русия в прав текст заплаши черногорци, че ще си понесат последствия за "враждебния акт".