"Кражбата каква е? Лява или дясна?"

Така лидерът на ДСБ Атанас Атанасов отговори на въпрос как партията ще влезе в коалиция с "Движение Да България", която не се идентифицира с дясното. Атанасов и лидерът на "Да, България" Христо Иванов дадоха съвместно интервю пред БНТ.

Според Атанасов въпросите за лявото и дясното целят да отклонят вниманието.

"Дайте да видим какво се случва с часната собственост. Има ли конкуренция, дребен и среден бизнес, монополи, каква е средата за инвестиции. Как се управляват общите пари в държавата", изтъкна Атанасов.

Иванов го подкрепи с друг аргумент.

"Кои са политически сили, които отбраняват частната собтсвеност, свободата на словото, основите на демокрацията и правовата държавата? Ние се опитваме да бъдем това", заяви Иванов.

Той допълни, че ГЕРБ се представят за десни, а БСП за леви, но и двете обслужват интересите на Делян Пеевски. 

Атанасов заяви, че държавата се управлява по много лош начин. ДСБ и "Да, България" са обединени от общата си оценка за порочния, вреден модел за упражняване на властта.

"Не искам да се връщаме повече назад. Разочаровахме нашите избиратели на предните избори. Дали сме си сметка за тази грешка. В момента има един хомогенен парламент, който обслужва статуквото. Следващият път това няма да се случи", заяви Атанасов.

Според него трябва да се възстанови парламентарната република, защото тя е куха. Двете партии ще търся доверието на тези хора, които искат да има демокрация в България. Атанасов изтъкна, че двете партии не са се явили съвмесно на последните парламентарни избори не поради идеологически различия.

"Ние заедно напуснахме властта доброволно. И днес Христо Иванов можеше да е министър на правосъдието, аз шеф на вътрешната комисия, да слушкаме и да папкаме", заяви Атанасов.

По отношение на Реформаторския блок той каза, че ако партиите в него искат да участват в антикорупционен фронт "да заповядат".

Иванов посочи, че двете партии имат над 10 общи позиции, а двамата с Атанасов си имат доверие и гледат в една и съща посока. Той формулира целта на двете формации - да превърнат предстоящите избори за европейски парламент в референдум за това в каква посока трябва да се движи страната,

"Ние сме центристка формация. ДСБ е дълготраен носител на десните ценности. Винаги сме гледали в една и съща посока, няма шум помежду ни в програмно отношение. Никога не съм казал, че имаме някакви сериозни различия", каза Иванов.