Възможно е следващата изкупителна жертва на общественото недоволство у нас да са милионерите. Това прогнозира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. Така той коментира социологическо изследване, според което българите са негативно настроени към бежанците, емигрантите, хомосексуалистите и т.н.

"Нищо добро не чака малцинствата, бежанците, емигрантите и милионерите. Да внимават милионерите. Време е и те да започнат да треперят. Въпрос на време е някой да ги посочи като изкупителна жертва при тази картина. За което до голяма степен богатите българи са си виновни сами поради безобразния начин, по който се държат, и присъщата им арогантност", каза Александров.

Според него у нас има възглед за държавата като източник на неизчерпаеми ресурси. Тя не се схваща като преразпределител, а като държател на богатството. Александров определи това като "доста примитивен възглед" и "неразбиране на механизмите на икономиката". Според него обществото у нас е "предмодерно, традиционно, с патриархални ценности". Той все пак изтъкна, че у нас има хора, които мислят по-различен начин, приемат спокойно различието и не изпадат в панически ужас от него. Александров отбеляза, че темата за "нахлуването на някакви чужди странни хора" се експлоатира политически и се преекспонира медийно.

Александров призна, че схващането на хората, че успехът не зависи от труда и личните качества, а с в някакви фамилни мрежи до голяма степен кореспондира с реалността. Той коментира и парадокса, че българското семейство се смята за висока ценност, но според други изследвания то на практика се разпада.

"Ние сме научени да мислим за себе си като толерантни, трудолюбиви и гостоприемни. Оказва се, че не е точно така", заяви Александров.

Той все пак изтъкна, че 1/3 от хората у нас са с по-модерни ценности. Според него делът на тези хора е 1/2, но голяма част от тях не са в България.

"Това, което остава, изкривява картината. Българите обвързват богатството с нещо лошо. Цената за забогатяването е да си продадеш душата на дявола. С такива възгледи се характеризират гетата."

Това каза още Александров. И добави, че една от причините българите да не харесват глобалната икономика е точно фактът, че всички имат роднини навън.

"Ние я мразим, тя принуджава голяма част от нашите роднини да са в чужбина. Този тип нагласи са покана към популистки лидери и партии", смята Александров.