Facebook обяви, че управлявани от Русия профили са публикували 80 хиляди поста в социалната мрежа в последните две години, които са били насочени към вътрешната политика в Съединените щати. Тези публикации са достигнали до стените на 126 милиона потребители.

Това означава, че „творчеството“ на руските ботове е било пред очите почти на половината американци с избирателни права, коментира „Ройтерс“. Новите данни на Facebook разкриват, че намесата на управлянаните от Русия ботове е много по-голяма, отколкото се предполагаше досега. Компанията на Марк Зукърбърг предостави числата в писмено свидетелство, предоставено на конгресмените в САЩ. Тази седмица предстои в Конгреса да се проведат изслушвания на представители на най-големите технологични компании.

Twitter отделно съобщава в писменото си становище, че са установили 2752 профила, които са свързани с руски представители. Това също е много повече от обявените миналия месец 201 профила.

Google обяви, че са открили платена от руски представители политическа реклама по време на изборите в размер на 4700 долара.

Представители на трите технологични гиганта трябва да свидетелстват пред три комисии в Конгреса тази седмица по темата за опитите на Русия да разпространява фалшиви новини в месеците преди изборите за президент на САЩ през 2016 г.

Досега руското правителство отрича някакво свое участие в намеса в изборите, в които Доналд Тръмп победи Хилъри Клинтън.

Становището на Facebook казва още, че 80 хиляди поста е нищожно количество на фона на цялото съдържание в мрежата. Компанията дава пример, че това се равнява на един пост на фона на 23 хиляди други. Въпреки това, тези публикации са нарушили правилата на Facebook заради големия брой използвани фалшиви профили.

Тези 80 хиляди поста са публикувани между юни 2015 г. и август 2017 г. Повечето са били насочени към теми, които разделят обществото, като например отношението към хора с различен цвят на кожата.

Twitter вече закри 2752 профила, за които установи, че водят до Агенцията за изследване на интернет в Санкт Петербург, известна още като „Фабриката за тролове“.

Вчера специалният прокурор към Министерството на правосъдието на САЩ Робърт Мълър, който разследва намесата на Русия в изборите, обвини бившия началник на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт и неговия помощник Ричард Гейтс в пране на пари и заговор срещу Съединените щати.