Саудитска Арабия ще позволи на жените да присъстват на спортни събития на стадиони. Това ще стане за първи път от догодина, съобщиха властите в петролната монархия.

Семействата ще могат да влизат на стадионите в трите големи града на страната - Рияд, Джеда и Дамам, съобщава Би Би Си.

Това е още една крачка към даването на повече свободи на жените в Саудитска Арабия, които са подложени на стриктни сегрегационни ограничения заради своя пол.

Наскоро след години на борба беше премахната забраната жените да шофират сами колите си. Оше по-"шокиращо" - преди дни престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви, че страната ще се връща към по-умерения ислям и ще се върви към модернизация на обществото. 

Спортните власти в страната обявиха, че започват подготовката, така че от 2018 г. стадионите да могат да приемат и семейства. Ще бъдат открити ресторант, кафенета и сложени големи екрани като част от промените. Досега посетителите на стадионите бяха само мъже.

32-годишният престолонаследник анонсира широкомащабен план, който включва икономически и социални промени, известен като Вижън 2030.

Той обясни, че над 70 на сто от населението на Саудитска Арабия е под 30 г. и че те искат "живот, в който нашата религия минава към толерантност". Но наблюдателите вече предупредиха, че планът му няма да мине без съпротива от консервативните части на обществото.