Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитска Арабия ще позволи на жените да присъстват на спортни събития на стадиони. Това ще стане за първи път от догодина, съобщиха властите в петролната монархия.

Семействата ще могат да влизат на стадионите в трите големи града на страната - Рияд, Джеда и Дамам, съобщава Би Би Си.

Това е още една крачка към даването на повече свободи на жените в Саудитска Арабия, които са подложени на стриктни сегрегационни ограничения заради своя пол.

Наскоро след години на борба беше премахната забраната жените да шофират сами колите си. Оше по-"шокиращо" - преди дни престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви, че страната ще се връща към по-умерения ислям и ще се върви към модернизация на обществото. 

Спортните власти в страната обявиха, че започват подготовката, така че от 2018 г. стадионите да могат да приемат и семейства. Ще бъдат открити ресторант, кафенета и сложени големи екрани като част от промените. Досега посетителите на стадионите бяха само мъже.

32-годишният престолонаследник анонсира широкомащабен план, който включва икономически и социални промени, известен като Вижън 2030.

Той обясни, че над 70 на сто от населението на Саудитска Арабия е под 30 г. и че те искат "живот, в който нашата религия минава към толерантност". Но наблюдателите вече предупредиха, че планът му няма да мине без съпротива от консервативните части на обществото.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.