Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бежанци или икономически мигранти - няма никакво значение. Българите не ги желаят, а вероятно и не правят разлика между двете категории. 84 на сто от участниците в изследване на агенция "Тренд" смятат, че бежанците от Близкия изток не бива да бъдат допускани на територията на страната. Почти същият процент - 82 на сто, са на това мнение за икономическите мигранти.

Това сочат данните от национално представително изследване на агенция "Тренд" за ценностните нагласи на българите*.

 

Изследването потвърждава тенденция, регистрирана и по-рано - още с появата на бежанската вълна, че бежанците/мигрантите се приемат като най-голямата опасност и събуждат най-негативни чувства. Едва 23 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да поддържат приятелски отношения с бежанец. Много повече са тези, които са готови на близки отношения с ром.

В списъка на недолюбваните са и гейове/лесбийки - 32 на сто от участниците в изследването, или близо една трета,  твърдят, че не искат да са приятели с представител на сексуално малцинство. Това говори за - поне на декларативно ниво - висок процент на хомофобски настроения в обществото.  

Отново най-неприемливо се оказва съседството с бежанец - две трети от анкетираните казват, че не са съгласни да живеят в един вход в бежанец (това обяснява и множеството протести в малки населени места и опитите за прогонване на бежански семейства - б.р.).

Не е изненада и че 75 на сто, или три четвърти от хората, са против еднополовите бракове. 

Колкото и патриархално да изглежда настроен и да се изявява като защитник на семейните ценнности, когато става дума за абортите, българинът демонстрира либерално отношение. 77 на сто от анкетираните смятат, че абортите не трябва да се забраняват.

Мнозинството от участниците в изследването са против предложенията за легализиране на проституцията, както и на марихуаната. 

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Институт за дясна политика
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане03.10-10.10.2017 г.
Размер на статистическата грешка: ±3%

Коментари

 's picture

tsnanev

Нормално всепак това е земята

Нормално всепак това е земята на БАИ ХУ

Ти колко бежанеца и ромски геюве гледаш?

Ако си нямаш поне няколко, не знам за какво ми се фукаш.

Логични резултати, като цяло.

Не ме изненадват резултатите, намирам ги за напълно логични и разумни, с едно изключение - за проституцията. Мисля си, че ако е легална, самите труженици (тъй като освен жени, има и мъже, които предлагат такъв тип услуги) на тази най-древна професия ще се чувстват много по-сигурни и защитени, отколкото са в момента на ръба на закона. А и ще могат много по-свободно да говорят за професията си, както правят в Холандия (и не само), отколкото да се правим, че те не съществуват - от най-ниско ниво до най-високо в държавата ни.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

В България дори гейовете са

В България дори гейовете са против гей-браковете и осиновяванията от гейове. Ако не вярвате на мен, питайте Мариус Куркински. Даже няма какво да го питате. Той вече се е изказал. Потърсете в Гугъл.
Klaus Barbie's picture
Klaus Barbie
klausBarbie

Много ясно. Не ни трябва

Много ясно. Не ни трябва изметта на света.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.