Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за пореден път националистите да бъдат извадени от управлението на България. На семинар на младежкото ДПС във Вършец Карадайъ се закани да „махне цялата власт“.

"И затова нашите призиви са като начало те да се коригират и да махнат вредните елементи. Ако сами не се коригират и не премахнат вредните елементи, тогава ние ще бъдем принудени да махнем цялата власт и наново да я престроим,“ каза Карадайъ, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Лидерът на Движението припомни, че още когато се сформираше този кабинет, ДПС предупреди, "че основата е грешна, структурата е грешна и ще произвежда грешни политики".

"Включването на националистите във властта е много опасно и това се потвърждава всеки ден. Независимо от опита да ги крият от медиите и от публичното пространство, всяка тяхна проява генерира напрежение. Тяхната биография е ясна. Да, ситуацията в Европа явно е такава, че популизмите, национализмите и крайните елементи едва ли не стават модерни и влизат в парламентите".

Мустафа Карадайъ даде за пример как в Европа „системните партии заявяват и след изборите изпълняват заявеното, че няма да допуснат националистите във властта".

"Ние заявихме, че председателството на Съвета на ЕС не може да бъде алиби, за която и да е била власт, а още по-малко за власт, в която участват националисти.“

Председателят на ДПС даде и пример с обявената независимост от Каталуня.

„Виждаме, че в Испания популистите създават напрежение. Това е заразно и се пренесе в Италия. Такива процеси на Балканите са много по-опасни и по-сложни. Балканите сме мозайка от етноси. Всяка една държава в момента живее с представите, че граничи със себе си. Нито една държава не прави изключение в това отношение. От тази гледна точка популизмите и национализмите на Балканите имат естествена среда и много по-бързо могат да се развият в опасна посока", каза Карадайъ.