Посолството на САЩ в София излезе днес с опорни точки (виж оригинала ТУК) срещу фалшификациите на руската пропаганда за ситуацията в Украйна.

Опорните точки бяха публикувани във фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

"Руската пропаганда ви казва, че това момиче е жертва на бомбардировки на украинската армия в Донбас. В действителност това е австралийско дете, което си играе с кучето си в калта", започва текстът. Показана е снимка, разпространена наскоро от руските сайтове.

"Агресивната руска информационна война, водена с помощта на огромна по мащабите си пропагандна машина, продължава да разпространява откровени лъжи, за да оправдае руската намеса в Украйна. Отворете очите си, не вярвайте на всичко, което виждате! Тук може да разгледате 60 лъжливи снимки, изфабрикувани и разпространявани в социалните мрежи от съмнителни „дезинформационни“ кампании, спонсорирани от Русия. Много от тези снимки не са от Украйна, други са откровен Photoshop. Много от снимките са публикувани години преди началото на конфликта в Украйна", казват още от посолството.

В няколко линка са показани фалшивите снимки или обяснения към тях и истинските случки. Така например публичната екзекуция на сериен педофил в Саудитска Арабия е обявена за убийство на 15-годишно русначе в Украйна.

Използвани са три доста стари снимки като например такива от конфликта в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г. Под една такава фотография руският текст гласи, че така украинските войници издевателстват с мирното население.

От птичи поглед пък се вижда, че пламъци на снимка от град Донецк са си чиста проба фотошоп.

Измамите могат да бъдат разкрити на следните линкове:

http://www.examiner.com/list/russia-s-top-20-lies-about-ukraine

http://www.examiner.com/list/russia-s-top-40-lies-about-ukraine

http://www.examiner.com/list/russia-s-top-60-lies-about-ukraine