СТРАСБУРГ - Председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев все още очаква да чуе позицията на премиера Пламен Орешарски за това кой ще бъде номиниран за български представител в Комисията на новоизбрания председател Жан-Клод Юнкер. Ден преди Орешарски да участва на Европейския съвет в Брюксел, където се очаква да бъде съобщено името, Станишев сподели, че все очаква БСП да бъде поканена на консултации.

„Имам своите виждания, но това е работа на българското правителство преди всичко. Очаквам да направи с нашата политическа сила консултации“, каза Станишев пред журналисти в Страсбург, където се провежда сесия на Европейския парламент.

След уточняващ въпрос дали изобщо са провели консултации с Орешарски по въпроса, лидерът на БСП бе ясен: „Още не сме провели консултации“.

Сергей Станишев обаче е изпратил писмо до премиера, с което настоява кандидатът за еврокомисар да е от БСП.

„Аз съм изпратил писмо като лидер на ПЕС до всички премиери, които са от социалистическото семейство, с настояване да се номинират кандидати за комисията, които са социалисти... Затова съм изпратил писма и до Матео Ренци, и до българския премиер, и до румънския премиер, и до президента на Франция, с молбата действително да се стараят да има повече социалисти комисари, за да можем реално да променим политиката на Европейската комисия“, обясни Станишев.

По думите му, засега писмото е единствената комуникация между него и Орешарски по темата за българския еврокомисар. Лидерът на БСП припомни, че досегашните двама еврокомисари са от другите политически семейства – от либералите и от ЕНП. С този аргумент отхвърли идеята Кристалина Георгиева да бъде номинара за втори мандат.

В момента Станишев бил фокусиран в работата си като лидер на ПЕС.

Не съм го обмислял, той не е стоял пред мен“ отговори Станишев на въпрос дали е обмислял варианта да стане еврокомисар.

По-рано председателят на БСП гласува за избора на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, защото в неговата програмна реч прозвучали „ясни ангажименти за промяна“. Станишев изреди предимствата на Юнкер - първо, бил истински европеец, второ, бил самостоятелен и можел да отстоява позици.

„Трето, от неговото политическо семейство той е един от най-социално ангажираните хора. Той е класически християн-демократ и заяви на изслушването в групата, че той вярва в социалната пазарна икономика. Само пазарната икономика не е достатъчна, за да може да направи развитието на Европа справедливо“, завърши Станишев.