"Преди XIII-XIV в. на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава"?

Така премиерът Бойко Борисов коментира изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че Босна и Херцеговина е "завещана" на Турция. Борисов е в Сараево, където се срещна с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

"От една страна интерес на Турция е да има максимално добри отношения с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с ЕС, е изцяло в интерес на Турция и ние го подпомагаме. Подведем ли се да коментираме подобни изказвания, те няма да дадат възможност да помръднат Балканите изобщо. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят", каза още Борисов.

И допълни, че това не е европейският начин да се общува с държавите.

"Няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа - в икономически и във всякакъв план. Ние искаме приятелство, добросъседство и на първо място хората, нашите народи да повишават доходите си, да станат като европейските", каза още Борисов.

И допълни, че всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на Балканите.

"Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в ЕС, те все някога ще бъдат решат. Трябва да ги решим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат", каза още Борисов.

Той изтъкна, че Западните Балкани не могат без Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина.

"Между всичките тези държави има по някой елемент, който е като камъче в обувката. И той трябва да се реши между вас. Тук не може да очаквате помощ от Европа. Тя има своите проблеми, своите страхове. Ние като Балкани трябва да покажем, че сме готови, умни, разумни, работливи - такива, каквито претендираме, че сме. Това, че имаме различни религии, това е плюс. Това допринася за разнообразието на ЕС, не е проблем. Проблем е радикалният ислям. Получих уверения, че тук няма. Така че колкото повече се познаваме и се опитваме да се сближаваме, толкова по-лесно можем да сложим темата "Западните Балкани. Ние трябва да си напишем домашното и да отидем с решени проблеми", допълни Борисов.