Действието на законодателство със задна дата е изключение, но се е случвало българският парламент да приема подобни закони. Това каза пред Клуб Z депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той е един от вносителите на промените в закона за банковата несъстоятелност, касаещи КТБ. Другите вносители са Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Хамид Хамид

Основната критика към законопроекта на ДПС е, че  с него се обявяват за нищожни всички цесии и заличавания на обезщетения по кредити, но това се случва със задна дата, което не е приемливо от юрдическа гледна точка. Експерти обясниха, че активите вече са в трети страни, което най-вероятно ще породи правни спорове, включително искове срещу държавата.

Според Хамид обаче когато става дума за проблем от голям обществен интерес подобно действие на закон със задна дата е допустимо.

"Да видим дали въобще законът ще бъде приет", многозначително коментира той.

Според промените временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане. С тях се създава нов член, със заглавие "Несъстоятелност на сделки извършени от трети лица".

Законопроектът предвижда обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето й под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото. Обявява се за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.