След тежката среща при президента Росен Плевнелиев в понеделник за проблемите с депозитите в Корпоративна търговска банка, БНБ се обърна към Европейската централна банка (ЕЦБ).

БНБ вече се свърза с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка за да подготви разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на ЕС, съобщи институцията.

Централната банка е започнала разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за "иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ". Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени, обещава БНБ.

След като политиците не приеха предложения от ръководството на БНБ спецпроектозакон за одържавяване на КТБ и гарантиране на депозитите ѝ в пълен размер, специалният надзор на затворената банка продължава за срок от 3 месеца. По закон максималният му срок е до 6 месеца.

Но банката си оставя вратичка:

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 000 лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.