Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е бил осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас, за реч на омразата, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Става дума за изказване от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г. Делото е заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, които са били представлявани от Правната програма на БХК.

Преди почти три години Валери Симеонов използва думите:

...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки...

Вицепремиерът каза също:

...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева...“

Съдът е установил, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Валери Симеонов е осъден „да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения“.

Ето цялото изказване на Симеонов от 17 декември 2014 г.:

Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – в доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева.“

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

4 години...

...за въздадено правосъдие. На това му се казва да поемеш вината с мезе. Но иначе съдебната ни реформа е приключила - правораздаването е тип-топ. :)
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Търпение

Споко, тва е само на първа инстанция. Но не си мисли, че само в БГ е така. В целия демократичен свят, правосъдието е доведено такъв бюрократичен абсурд, че правосъдие фактически няма.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Нормално,

Който се е припознал, се е обидил.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Не съм юрист...

Не съм юрист, но от това което слушам и чета за изказване от трибуната на народното събрание не може да се търси наказателна отговорност.Да не останете с впечатлението, че защитавам Валерката.Този човек явно е неконтролируем. Думата ми е за съда .
bell hooks's picture
bell hooks
Кемъни

Не наказателна

Водено е гражданско дело срещу него, не наказателно.

Не разбрах само какво от казаното не е вярно.

Факт: в нашия квартал преди "победата" на антикуманизите живееха десегрегирани роми. Израстнахме заедно, играехме заедно, ходеха на даскало с нас, техните работеха. Доде "димукрадцията", останаха без работа и се върнаха в гетото, при циганските барони. Живеят като кучета, юркат ги да крадат, ако не се отчитат - бой. И никой от умните и красивите, дето се бият в гърдите не направи нищо за тия хора. Само лаете из форумите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.