ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

СТРАСБУРГ

"Като кандидат за председател на Европейската комисия виждам основната си задача в това да построя отново мостове в Европа след кризата".

Това обяви кандидатът за председетел на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в 12-страници програмно заявление раздадено предварително на евродепутатите в Страсбург, които ще гласуват по-късно през деня по неговата номинация от държавните и правителствените ръководители в ЕС. 

Петдесет и девет-годишният кандидат, който има зад себе си 18 години като министър-председател на Люксембург и осем години като председател на финансовите министри на еврозоната, предложи на парламента "дневен ред за заетост, растеж, справедливост и демократична промяна".

Освен това заяви, че ЕС ще се развива на различни скорости:

"Моето твърдо убеждение е, че трябва да се движим напред като съюз. Не е нужно непременно да напредваме със същата скорост. Тези които искат да отидат по-далече и по-бързо, трябва да могат да го направят. Това е особено важно за еврозоната."

Кандидатът пламенно защити общата валута, която беше обект на остри критики заради слабостите й, които кризата открои.

"Единната валута не разделя Европа, общата валуа защитава Европа. Еврото дисциплинира, еврото пази Европа!", каза той на фона на мощни ръкопляскания и протестни възгласи от евроскептиците. 

В реч на френски, немски и английски христиандемократът Юнкер изложи програмата си пред депутатите. С първия си приоритет в нея той направи реверанс към лявоцентристките си съюзници, на  чиито гласове разчита, за да бъде избран - "амбициозен пакет за заетост, растеж и инвестиции". 

Той трябва да мобилизира до 300 милиарда евро допълнителни публични и частни инвестиции в реалната икономика през следващите три години. Те ще бъдат вложени "в инфраструктура, особено в широколентови и енергийни мрежи както и в транспортна инфраструктура и индустриални центрове; образование, изследвания и иновации; възобновяема енергия и енергийна ефективност."

"Трябва да повишим конкурентоспособността си, но не можеш да станеш по-конкурентен, само като се отървеш от социалната сигурност. Икономиката трябва да служи на хората, а не обратното", каза още Юнкер.

Парите за инвестиции не бива да идват от нови публични дългове, а от по-рационално използване на европейския бюджет и на възможностите на европейските кредитни институции. 

Общ дигитален и общ енергиен пазар са други два приоритета на Юнкер. По думите му първият може да генерира допълнителен растеж за 250 милиарда евро. 

"Искам нашият енергиен пазар да бъде отворен за съседите ни," каза Юнкер и допълни: "Обаче, ако цената на енергията  от изток стане твърде скъпа търговски или политически, Европа трябва да е в състояние да премине много бързо към други канали за доставка".

Юнкер обеща да работи за задълбочаване на вътрешния пазар и да върне дела на  промишлеността на 20 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС от 16 на сто сега.

Той се изказа и за задълбочаване на икономическия и валутен съюз, който се основава на общи правила за управление на икономиката и публичните финанси, но заяви, че т.нар "тройка", която налагаше непопулярните програми за финансово оздравяваване на големите длъжници в еврозоната, трябва да бъде "заменена от по-демократично легитимна и по-отговорна структура".

Кандидатът обяви, че ще работи и за "разумно и балансирано споразумение за свободна търговия със САЩ", което "няма да жертва стандартите за сигурнуост, здраве, социална защита и защита на данните в Европа или нашето културно многообразие". Той обеща да не приема споразумението да включи специални търговски арбитражни съдилища, които да ограничат юрисдикцията на държавите-членки на ЕС.

Юнкер заяви, че в екипа си ще има комисари за основните права и върховенството на закона и по миграцията, но не по разширяването. "Съюзът и нашите граждани сега имат нужда да смелят прибавянето на 13 държави-членки през последните десет години," каза той. "ЕС трябва да си почине от разшияването, за да консолидира постигнатото между 28-те".

Юнкер каза, че първият дипломат на ЕС, т.нар. върховен представител по външната политика и сигурността, трябва да бъде единният глас на Европа пред света. В същото време той или тя трябва да работи координирано с колегите си от Комисията отговарящи за търговията, развитието, политиката на съседство, хуманитарната помощ и отговора на кризи.

Той заяви и че ще предложи задължителен за трите основни европейски институции - Съвета, Парламента и Комисията - регистър на лобистите, които имат контакти с тях в законодателния процес.