"Добре, заплатите са ниски, ама качеството какво е?".

С този въпрос бившия финансов министър Муравей Радев коментира пред бТВ намеренията на правитейството да повиши заплатите на учителите. Той изтъкна, че 45% от зрелостниците излизат от училище функционално неграмотни.

"Ние ще дадем повече заплата на учителите, но ще се увеличи ли качеството? Аз съм сигурен, че няма, защото не се търси връзка между пари и резултат", каза Радев.

Според него трябва да се разработи задание за системата на образованието, което да гарантира по-добри резултати и така повечето пари ще бъдат оправдани.

Радев коментира и темата за заплатите изобщо. Според него 510 лв минимална работна заплата е възможна, но въпросът е какъв резултат ще се постигне с нея. Той смята, че този резултат няма да е много добър за бизнеса. Според Радев минималните осигурителни прагове са отживелица. Той смята, че минималните заплати и прагове не трябва да се определят административно, а чрез формула с конкретни и обективни параметри.

Бившият финансов министър определи Бюджет 2018 като спокоен и рутинен.

"Той ще даде спокойствие в събирането и изразходването на публични средства", категоричен е Радев.

Според него алтернативният бюджет, който ще изготвят от БСП, може само да "развесели публиката"

"Много е лесно опозиция да прави бюджет. Държавният бюджет е инструмент на управлението, а не на опозицията", заяви Радев.

По повод предвидения бюджет за здравеопазване, Радев каза, че трябва да се изготви ефективен начин за разходването му.

"Няма ефективност и контрол. Един направи нещо – другият го хвърли в кошчето и започва наново. Там трябва да се приеме една концепция и да се спазва. Така се пилеят парите на данъкоплатеца по безобразен начин", категоричен е Радев.

И допълни, че цялата ни публична сфера е раздута безумно. Радев пресметна, че държавата дава на здравеопазванео 4 млрд. лв. и пациентите дават още 4 млрд. като в нито една сфера няма толкова пари. Според него обаче няма ефективност и контрол.

"Има конкретни лобита, то е видимо с просто око", каза Радев.

По повод протестите на полицаите той припомни, че в МВР така и не е направена реформа и няма как 95% от разходите за ведомството да са за заплати.