Случващото се с КТБ е с цел дестабилизация на държавата и рухване на валутния борд. Случва се нападение срещу КТБ.

Такова предположение направи бившият премиер Иван Костов (1997-2001), който сега ръководи "Лаборатория управление на рисковете", в сутрешния блок на бТВ.

Костов обаче не се ангажира с твърдение, че някой просто се опитва да си купи банка на безценица. Той обаче направи паралел с фалита на Първа частна банка през 90-те. 

"През 1996 г. започва да фалира първа частна банка. 250 000 граждани, 120 000 фирми загубват около 200 млн. лв., а държавата се опитва да вземе останалите имуществени активи, които са за 10 млн. лв. С дело в съда, фирма регистрирана малко преди това, регистрирамна на погрешен адрес, купува банката за 4 млн. лв.", припомни Костов.

Експремиерът смята още, че не е възможно от КТБ да са източени 3,5 млрд. лв., каквито твърдения има.

"Трябва да се проверят тезите на Цветан Василев, да се провери дали тези кредитни досиета не са в прокуратурата, дали не са иззети", посочи Костов и отново допусна, че държавното обвинение може да е опорочила одита.

"Прокуратурата е ползвана като бухалка. И със СИбанк, и с Първа частна банка", каза още Костов.

Костов смята, че има варианти за излизане от ситуацията.

"Ма разбира се, че мога да я оправя тая банка аз! Аз съм оправял държавата в далче по-сложно положение. Повечето хора, които са стабилизирали държавата, знаят как да разрешат тази задача!", даде заявка той.

Костов отхвърли и твърдения, появили се напоследък в публичното пространство, че е в близки отношения със собственика на КТБ и че възходът на банката е започнал в неговия мандат.

Бившият премиер посочи, че Цветан Василев влиза в банката през 2001 г., последната година от мандата му.

"Нищо не ми дължи Цветан Василев, по никакъв начин. Не му се отплащам с каквото и да е било. Пенсията на жена ми е запорирана там, така че понасяме щети като всички останали", заяви Костов.