СИМОНА РУСЕВА

Берлин изпраща в София опитния дипломат от карирета Детлеф Лингеман (59 г.). Той ще смени посланик Матиас Хьопфнер, чийто мандат изтича.

Новият германски посланик ще встъпи в длъжност в началото на август.

Хьопфнер получава нов посланически мандат в друга държава от ЕС.

Това съобщиха днес за Клуб Z от германското външно министерство.

В момента Детлеф Лингеман все още е посланик в Прага.

Той е роден на 10 ноември 1954 г. в Дюселдорф, столица на 18-милионната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там завършва гимназия, след което отбива редовна военна  служба. Завършил е право в Бон, има и дипломи по правни науки от Лондон и Страсбург.

В МВнР постъпва през 1981 г. Само две години по-късно е назначен на първия си задграничен пост - в икономическия отдел на посолството на ФРГ в Москва (1983 – 1986 г.) Веднага след това е заместник-посланик в Мали, където работи до 1989 г. 

Следват 6 години във Външно в Бон, тогава столица на ФРГ. През 1995 г. е назначен за завеждащ пресслужбата на посолството във Вашингтон, там е до 2000 г. През следващите три години пак е във Външно, този път в столицата на обединена Германия Берлин.

За първи път оглавява мисия през 2004 г. – посланик в Баку. Две години по-късно е вторият човек в немската дипломатическа мисия в Москва (2006 – 2008 г.). След това три години е на отговорни постове в МВнР в Берлин – контрол по износа и технологиите. На 7 септември 2011 г. е назначен за посланик в Прага, където се намира и в момента.

Матиас Хьопфнер е пета година посланик в София, което според немския дипломатически правилник е с година повече от нормален посланически мандат. Той научи български, обикна страната ни и твръди, че винаги ще се интересува от България. 

“Особено вълнуващи бяха топлината и приятелството, с които се срещнах в България – като посланик, но и като човек. Аз и семейството ми се чувствахме добре дошли. Българите ни посрещнаха с такова гостоприемство, което не се среща често. След тези пет години аз ценя страната ви особено високо и ще продължа и занапред внимателно да следя какво се случва в нея. Вярвам в българското бъдеще”, заяви наскоро посланик Хьопфнер за “Дойче веле”.

Остава да се надяваме, че и официална София ще признае заслугите му за двустранните ни отношения, но и заради подкрепата му на гражданското общество у нас. Това става с връчване на високо държавно отличие. Не така беше изпратен френският посланик Филип Отие, който заедно с Хьопфнер не се поколеба да критикува липсата на медийна свобода у нас.