Японският император Акихито вероятно ще абдикира в края на март 2019 г., а веднага след това се очаква на трона да се възкачи престолонаследникът Нарухито, предаде Ройтерс.

Това ще бъде първата абдикация на монарх в Страната на изгряващото слънче отблизо 200 години, пише в. "Асахи".

Правителството в Токио е на последния етап от подготовката на програмата за смяната.

През юни японският парламент прие закон, позволяващ на император Акихито да абдикира. Правителството трябва да уреди подробностите, включително и времето на слизането от трона.

Висш правителствен източник в Токио обаче опроверга публикацията на "Асахи".

"Не сме запознати с нея и няма такова нещо", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

"Ние ще продължим да обсъждаме и подготвяме нормално абдикацията на императора", допълни той.

Принц Нарухито и съпругата му Масако

83-годишният Акихито, който има операция на сърцето и се лекува от рак на простатата, каза миналата година в едно от редките си публични изявления, че се страхува, че възрастта му може да го затрудни да изпълнява задълженията си.

Той ще бъде наследен от 57-годишния Нарухито на 1 април 2019 г., твърди "Асахи".

Законът за абдикацията, който се отнася само за Акихито, но не и за бъдещите императори, включва резолюция за дебат дали жените от императорското семейство да останат в двореца след омъжването си, но не и дали да им бъде дадено право на наследство.

Според "Асахи" времето на очакваната абдикация през 2019 г. ще намали до минимум ефекта върху хората при адаптирането им към ново имперско управление след настоящата епоха "Хейсей", започнала през 1988 г. след смъртта на Хирохито - бащата на Акихито.

От агенцията, отговаряща за императорските имоти, също искат преходът да бъде извършен през пролетта на 2019 г., тъй като много ритуали за семейството са насрочени за есента и зимата.

Акихито е първият японски император, който никога не е бил смятан за божествен. В продължение на десетилетия той е полагал усилия за заличаване на раните от Втората световна война, която Япония води в името на баща му Хирохито.

Днес 83 години навърши императрицата Мичико. В писмено изявление по този повод тя отбелязва, че вероятно тазгодишните й обиколки с Акихито из Япония са последните.