Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Длъжници вече няма да могат да бъдат съдени, без да знаят че срещу тях е заведено дело. Това е една от промените в Гражданския процедуалния кодекс, приети окончателно от Народното събрание. С част от текстовете се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители. Ако длъжникът не бъде открит, няма да може срещу него да започне бързо производство. Призовки ще могат да бъдат връчвани и по месторабота, ако след три посещения на призовкар по местоживеене ответникът не бъде открит. Длъжниците ще могат и да оспорват оценката на имот, обявен за публична продан за покриване на дълга, решиха оке депутатите.

Предишния ден парламентът прие и облекчения за длъжниците на банки при спирането на принудително изпълнение срещу тях. Не мина обаче текстът, който би отменил привилегията на банките, наред с държавата и общините, да вадят изпълнителни листове по бързата процедура – само по извлечение от счетоводни книги. Преди време този текст беше атакуван и пред Конституционния съд, но той не откри протиречие с основния закон.

Прие се обаче промяната, облекчаваща процедурата по спиране на принудителното изпълнение, когато длъжникът подаде възражение. Обжалването на изпълнителния лист в 14-дневен срок ще спира изпълнението (нещо, срещу което пък силно се съпротивяват частните съдебни изпълинтели, б.р.).

Сроковете по изпълнителни дела няма да текат по време на официални празници и по време на съдебната ваканция, реши още парламентът. 

Не мина обаче поставянето на 10-годишен давностен срок за всички видове задължения, т.е. - така нареченият "вечен длъжник" остава.

Промените в ГПК бяха внесени от депутати от различни парламентарни групи, а много от тях бяха по инициатива на омбудсмана Мая Манолова. След края на гласуването на обемистия законопроект парламентът мина във фаза "благодарности". Затова и председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) се пошегува, че "това заприлича на церемония по връчване на "Оскар".

Първо от "Обединените патриоти" благодариха на шефа на правната комисия Данаил Кирилов, на всички нейни членове, на магистратите и екпрертите, на Манолова. На свой ред и Кирилов благодари от трибуната. Дори Крум Зарков от БСП направи същото, а в поздравителния маратон не участваха само от ДПС. 

Коментари

 's picture

д-р Петрoff

Много пара в сФирката...(разбирай пара и двата и смисъла)

Робството си остана до живот. .... А как се надуваха,че ще го премахнат. После едни се разколебаха,други се оправдаха и много надървената ММ, си подви койрука. И си благодариха едни на други, 'щото онези, за които е закона, пак са измамени и няма да се сетят да им благодарят. Сещат се за други работи...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.