За радост на 3 милиарда души, които гледаха финала на световното първенство, очакванията и предварителният сценарий не се сбъднаха. Казвам 3 милиарда наизуст, защото предполагам, че половината човечество е застанало пред екрана.

Аржентина и Германия сътвориха уникален футболен спектакъл. Няма смисъл да се влиза в някакви технически аспекти, мачът бе превъзходен за гледане. Дори фактът, че не паднаха голове, а положения имаше в изобилие, в никакъв случай не сваля превъзходната степен.

Аржентина изненада с желанието си да излезе от позиционната рамка и да се надиграва с Германия. Още от първите минути на мача бе отхвърлена хипотезата, че ще гледаме затворена игра с изчакване под диктовката на териториалното превъзходство на немците. Видях една различна Аржентина, настроена да атакува и да вкарва голове. Първото полувреме определено беше за латинците, макар и в края да имаше греда за германците след корнер.

По същия начин започна и втората част, Меси бе на косъм от отбелязване на гол. След това мачът продължи да бъде двуостър. В самия край като че започна да личи известно превъзходство на германците - чисто физически в средата на терена. Общо взето такава бе картината и в продълженията. Головите положения обаче бяха почти по-равно. Съдбата определи шампион да стане Германия. Наистина гол шедьовър на Гьотце, но и уникален пас на Шюрле.

Германия спечели и трябва да я поздравим. Йоахим Льов изгражда този отбор дълги години и бе естествено да стигне до титла. Направиха го на едно велико световно първенство и на един харизматичен стадион „Маракана”. Не съм привърженик на немския футбол по принцип, но ми бе ясно, че това, което правят в последните 8 години неизбежно ще ги доведе до голяма победа. Още повече големият им противник Испания слезе безславно от трона.

За огромно съжаление световното приключи. Може да потънем в дебрите на анализите добър или лош е бил футболът. Отговорът ни го дават феновете, те се забавляваха и се чувстваха прекрасно. Да, има съществена разлика от това, което се играе в Шампионска лига и това, което показват националните отбори, но няма пречка да ни харесват и двата варианта. Хубавото е, че на световното победи истински отбор. Германия наистина има тим. Ако примерно Бразилия по някаква причина бе стигнала до титлата, щеще да бъде различно. Домакините бяха всичко друго, но не и отбор.

Аржентина заслужава комплименти за финала, но като цяло стигна доста прагматично до последния мач. Имам по-големи претенции към "гаучаосите" предвид играчите, с които разполагат. Не ми се гледат такива, каквито бяха срещу Холандия. Стигаме до добрия пример - Холандия. Мога да кажа с цялата си убеденост, че "лалетата" положиха основите на нещо много сериозно. И ако след Ван Гаал отборът се поеме от правилния човек, след няколко години те ще са на мястото на германците.

Ако разгледаме мондиалът по континенти, представянето на Европа е катастрофално. Германия, Холандия и... дотам. Някакъв потенциал бе загатнат от Франция. Далеч повече очаквах от Белгия. Другите отбори просто бяха участници. Азия безспорно си остава най-слабият континент за футбола. Африка уж напредна малко, но след като не класира отбор в последните 8, няма как представянето на тимовете ѝ да се брои за успешно.

В Северна и Латинска Америка са доволни, но не докрай. Мексико показа потенциал поне за четвъртфинал. Съставът на Щатите бе слаб. Приятната изненада Коста Рика осребрява и участието на янките. За съжаление Бразилия бе тотален провал. Продължавам да съжалявам за чилийците, които имаха качества да стигнат много, много далеч.

Чили заслужаваше да отстрани Бразилия, попречи една греда в последната минута. Ако Алексис Санчес и компания бяха продължили, мондиалът щеше да протече различно. Колумбия също бе страхотен отбор, но изигра страхливо мача със "селесао". Уругвай се нуждае от промяна. Като цяло Южна Америка развива футбола с най-бързи темпове.

А макар да бяхме на десетки хиляди километри далеч от Бразилия, всички усетихме, че играта си бе отишла у дома. Както пишеше на плакатите, „ние бяхме домакин номер едно”. И това не би трябвало да е само малка утеха, че не станаха първи!

Записа Жаклин Михайлов