В български контекст и дясното, и лявото са изхабени, не носят особена описателна стойност. Отказваме да боравим с тях, те маскират реалности. Това заяви пред бТВ лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов.

"Когато кажеш дясно или ляво, в парламента те са заедно. Като вдигнеш чаршафа, там винаги се оказва Пеевски", коментира Иванов.

Според него партиите от демократичната общност не трябва да се занимават с "обединяване, реобединяване", а с политика и да поставят каузи.

"Това, което ние казваме с нашите приятели от 5-те партии, е, че трябва да изведем пред скоби не снимките пред фикуса, а каузата", каза Иванов.

Според него дали партиите ще са една или пет, не е толкова важно.

"Подменяме политиката с апаратни движения. Не това е интересно за хората. България се управлява зле, върви на зле. Изпускаме демократичния модел на развитие. Трябва да предложим демократична европейска алтернатива", каза Иванов.

За пореден път той заяви, че не е сигурен дали, ако тези 5 партии са се били заедно на изборите, са щели да бъдат трета политическа сила. И допълни, че сега тези партии вървят стъпка по стъпка.

"Заедно да превърнем европейските избори за това дали българските граждани са готови България да се изплъзва от сърцевината на европейския проект", каза Иванов.

И допълни, че петте партии са в прекрасни отношения.

Иванов оприличи АЕЦ "Белене", за чието възстановяване се заговори отново като "поредната КТБ - дупки, в които държавата налива наши пари". Шанс за нова КТБ имала и Българската банка за развитие, за чийто шеф наскоро бе назначен Стоян Мавродиев.

"Касичка за олигархията, оглавяване от човек, който добре ѝ служи", каза Иванов.

Той коментира, че в България частната собственост значи все по-малко, защото държавни органи избутват едни хора от доходни икономически дейности, за да могат други да се наместят. Според Иванов Цветан Василев и неговите инициативи в САЩ, свързани със закона "Магнитски", няма да осветят казуса КТБ.

"КТБ може да бъде осветлен само от българските институции, които да си свършат работата. Ние нямаме такива. Не можем да разчитаме на Цветан Василев да възстанови справедливостта. Трябваше да имаме прокуратура, да му предложи някаква сделка, да понесе отговорност, но да даде информация за цялата политическа класа, която позволяваше това да се случи", смята Христо Иванов.