Руският президент се радва на толкова голяма международна популярност и обожание, че ресторант в Ню Йорк е решил да празнува тържествено 65-ия рожден ден на лидера... включвайки в менюто си гигантски "Путин бургер".

Занимателната история по случай рождения ден на президента е излъчена в деня на личния му празник миналата събота. Репортажът е на канала Ruptly.tv, който е регистриран в Берлин, а негов собственик е RT (Russia Today) - международната руска телевизионна мрежа, която е неизчерпаем източник на прокремълска дезинформация. 

Според репортажа бургерът, посветен на тържествения за Путин ден, сготвен от ресторанта в Ню Йорк, съдържал точно 1952 грама месо - това е годината, в която се е родил руския президент. 

"Вярваме, че Владимир Путин е изключителен политик и вече е историческа фигура", разказва с плам служител на ресторанта в сърцето на САЩ пред камерата на Ruptly.tv.

С цялата трогателна история има само един проблем - пълна измислица е, разказва седмичният дайджест на прокремълската пропаганда Еuvsdisinfo.eu.

Историята как е сервиран гигантски бургер "Путин" в ресторанта е била разиграна специално, за да се появят кадрите в репортажа на дъщерния на RT телевизионен канал, установява Алексей Ковалев, който поддържа популярен блог срещу фалшивите новини и пропагандата в Русия. Разследването се оказва лесно - истината е само на едно телефонно обаждане разстояние.

Мениджърите на ресторанта в Ню Йорк не подозирали, че в заведението им се празнува рождения ден на Путин, камо ли със специално меню, кръстено на него. По-късно се оказва, че двама служители на ресторанта са поканили екип на Ruptly, за да заснемат историята по сценарий. Резултатът - и двамата са незабавно уволнени. 

Случката се подема и от реномирания британски вестник "Гардиън". Пред изданието един от мениджърите на ресторанта в Ню Йорк заявява:

"Нашият ресторант никога и по никакъв начин не е празнувал рождения ден на Владимир Путин, никога не е предлагал нищо с неговото име. Ние категорично се разграничаваме от заявленията във видеото, които са тотална лъжа". 

Щом историята се "разсмърдява", в сайта на Ruptly се появява съобщение, че видеото е свалено, защото "не отговаря на редакционните стандарти" на медията и разказ как инициативата била на отделни работници в ресторанта в Ню Йорк. От пропагандната медия "благодарят на аудиторията", че им е обърнала внимание на случая.

Видеото вече е свалено от сайта на Ruptly.tv. 

След разкритието, че новината е напълно фалшива, спецовете по комуникация на Кремъл опитват да минимализират щетите, призовавайки рускоезичните медии да не разпространяват историята, разказва европейският дайджест за дезинформация. Това обаче не значи, че репортажът не продължава да се върти в локални медии, защото макар каналите на RT да са насочени предимно за международна аудитория, продукциите им се разпростаняват директно чрез други медии, контролирани от Москва. Така "гиганският бургер Путин" продължава да живее собствен живот, въпреки че фалшивото видео е недостъпно при първоизточника му. Историята става част от репортажи в държавни руски медии за тържествата по случай рождения ден на президента на Руската федерация. Дори официалната информационна агенция в Русия ТАСС не пропуска историята... като истинска... Ето я тук.