Одитът в Корпоративна търговска банка (КТБ) е опорочен от прокуратурата, защото тя е действала заедно с одиторите, каза пред радио "Дарик" бившият премиер Иван Костов.

"Липсващите досиета са в прокуратурата и са иззети по опис. Задължително всички, които са при президента трябва да зададат следния прост въпрос: Какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до липсващите 3,5 млрд." смята Костов.

Според него на срещата при президента Росен Плевнелиев трябва да се отговори на въпроса доколко са верни данните, открити по време на проверките в КТБ, както и да се започне нов одит, но този път за шест месеца, какъвто е законно установеният срок, а не за десет дни.

Бившият премиер смята, че задача номер едно е да не се допусне нова банкова паника на 21 юли, когато Креди Агрикол се очаква да отвори врати за клиентите си. Според Костов трябва да се поставят такси при теглене на голяма сума пари, за да е ясно на всички вложители, че банковата ни система е единна и стабилна.

"Степенувано по актуалност най-тежка е задачата с банковата паника, която има много лесно решение: квесторите да обявят такса за теглене на пари от банката в размер на 10 процента. Който иска да превежда суми от банката или да изтегли по-голяма сума от 5000 или от 2000 лева еднократно, той трябва да бъде обложен с тази такса. Второ, всички останали банки, където тези пари ще се изтеглят и ще се паркират, трябва на същата сума да генерират депозит в Корпоративна търговска банка, обратно при същите условия. Това ще покаже на всички, че банковата система е единна и тя се защитава солидарно от банкова паника", каза Костов.

Останалите неща могат да бъдат решени на изборите, каза бившият български министър-председател. "Ако Доган отново е в управлението на страната, със сигурност синдиците, които ще събират масата на несъстоятелността на КТБ, ще я съберат като обезценят силно капитала и със сигурност от това ще се облагодетелстват единици. Този отговор трябва да го дадат избирателите", коментира той.