СИМОНА РУСЕВА

Щом германската канцлерка Ангела Меркел е на трибуната, бундестимът печели битка. Това правило без изключение се потвърди и снощи на финала за световната купа на мондиала в Рио де Жанейро – Германия срещу Аржентина.

Досега обаче никога не е имало такава драма, приключила едва в 113-ата минута. В края на второто продължение Марио Гьотце заби победния гол във вратата на аржентинците.

На трибуната Меркел непрестанно стискаше палци на своите, тръпното очакване на победата можеше да се види само по свитите й палци и съсредоточения поглед.

Съвсем различен беше седящият до нея федерален президент Йоахим Гаук. Явно неговите нерви не са железни, като на Меркел.

“Това беше игра на нерви. Толкова треперех и се тресях, че в един момент се запитах: “Къде е отборът, прегазил Бразилия със 7:1?” Цяла седмица бях сигурен в победата, но малко преди началото на двубоя започнах да треперя. Слава на Бога се получи. Емоционално бях разтърсен. Това беше един прекрасен турнир и едва ли някога отново ще се потопим в такава еуфория. Ние имаме звезди, но по-важното е, че имаме отбор, а това не всеки го може. Голяма благодарност към този прекрасен отбор!”, изрече снощи пред камера Гаук.

А какво казаха другите?

Селекционерът на германските национали Йоахим Льов:

“Тази титла е за вечността. Да я грабнеш на “Маракана”, това е уникално. То е резултат от 10 години тежък труд. През тези години отборът ставаше все по-добър. Но нямаше да са достатъчни само германските добродетели. Играта ни ставаше все по-добра и това особено ме удовлетворява. Футболистите надминаха собствените си граници и дадоха толкова много от себе си, както никога досега. Казах на Марио Гьотце: “Покажи на света, че си по-добър от Меси!”

Голмайсторът Марио Гьотце:

"Това е неописуемо. Ние изиграхме един превъзходен турнир. Съотборници ми казваха: “Днес ти ще го направиш!” Шюрле  подаде невероятно. Настъпи облекчение. Това е едно страхотно чувство – да допринесеш с нещо за титлата.”

Капитанът на отбора Филип Лам:

“Това, което постигнахме, е страхотно. 120 минути къртовски труд на отбора. Дали имаме най-добрите състезатели, е все едно. Трябва да си най-добрия отбор. По време на турнира ставахме все по-добри. Не допуснахме объркване, вървяхме по нашия път. Отборът остана спокоен и въоръжен с търпение. И накрая си  световен шампион. Това е невероятно чувство.”

Вратарят Мануел Нойер, обявен за най-добър пазител на мрежата на мондиала:

“Невероятно е. Това е страхотно преживяване. Ние бяхме сплотени още при подготовката ни за световното по футбол. Сега шампион е цяла Германия. Не знам колко ще продължи фиестата ни, но съм сигурен, че винаги ще се събуждаме с усмивка.”

Бастиан Швайнщайгер:

“Още не мога да го осъзная напълно. Просто се радвам на мига. Благодаря на цяла Германия за подкрепата!”

Мирослав Клозе:

“Това е страхотно! Черешката на тортата. Просто световна класа. Винаги ми е било мечта да съм там, горе и да погледна от върха. Невероятно!”

“Германия е в рая. Светът празнува с нас. Гьотце, ти си бог!”, написа днес на първата си страница най-тиражният немски в. “Билд”

Щастливата развръзка

Националният тим ще бъде посрещнат подобаващо утре около 11 ч край Бранденбургската врата в Берлин. В момента там се изгражда специален “Подиум на героите”. Там всеки от тях ще се подпише в Златната книга на Берлин.

От ранни зори утре ще се стичат почитатели на тима. Площадът и булевардът от Статуята на победата до Бранденбургската врата побират 1 милион души. Силите на реда не допускат препълване.

За националите и публиката е подготвен грандиозен концерт. Очаква се победителите от Рио да приемат овации около час. Феновете им обаче едва ли ще се разотидат. На сцената до 17 часа ще се изредят известни поп и рокбанди. Тържество като за световно.