Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обеща да направи специална пресконференция на тема "Делян Пеевски". Това стана по време на съвместно изявление с лидера на АЛДЕ Ханс ван Баален в парламента. Малко след като Баален заяви, че ДПС е демократична партия, на него му бе зададен въпрос дали познава "най-могъщия български депутат" Делян Пеевски. След кратка консултация с Карадайъ Баален отговори, че е бил много пъти в България, но не може да знае какво е казал всеки депутат.

Обещанието на Карадайъ бе опит да се измъкне от неловката ситуация.

Самият Баален заяви, че Западна Европа би могла да се поучи от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и неговото послание за толерантност и за това, че всички сме граждани на страните си и ЕС, независимо от етническата си принадлежност и религията си. Той заяви, че участието на "Обединени патриоти"в управлението не праив по-лесно влизането на България е Шенген.

"България е много важен член на ЕС, тя има какво да прелдожи на европейската интеграция", каза Баален.

Той определи ДПС като "стабилен, демократичен фактор".

"Европа трябва да бъде оформяна от демократични партии. Няма място за краен национализъм", заяви Баален.

Темата за национализма му бе подсказана от Карадайъ. Лидерът на ДПС за пореден път повтори, че ГЕРБ не само е вкарало патриотите във властта, но и ги легитимира. 

"Ако Валери Симеонов не подаде остаква, то такава трябва да бъде подаден от цялото правителство", заяви Карадайъ.

Така той коментира заплахите, които Симеонов отправи към медии и журналисти. Карадайъ повтори и искането на ДПС за оставката на Красимир Велчев като председател на комисията за правата на човека, тъй като според него той също използва езика на омразата.