Руският президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел признаха, че ситуацията в украйна се е влошила, предаде Ройтерс.

Двамата се видяха и разговаряха в бразилския град Рио де Жанейро. Путин пристигна там на официална визита. Той и Меркел гледаха заедно на стадион "Маракана" финала ан световнтото първенство по фугбол, който Германия спечели срещу Аржентина с 1:0. На трибуните бе и бразилската президентка от български произход Дилма Русеф.

От ляво на дясно: Владимир Путин, Сеп Блатер, Дилма Русеф и Ангела Меркел гледал финала Германия - Аржентина (1:0).

Путин и Меркел призоваха за увеличаване на усилията за постигане на мир в Укрйна. Те заявиха, че е налице неотложна необходимост да бъде възобновена работата на контактната група за Украйна. Това би могло да стане чрез видеоконферентна връзка, и да бъде обявено спиране на огъня колкото се може по-скоро.

Германската канцлерка призова руския президент да използва влиянието си сред проруските бунтовници в Източна Украйна, за да помогне за прекратяване на бойните действия.

Часове преди срещата им украински снаряд падна в къща на руска територия и уби човек. Така за първи път от началото на конфликта в Украйна оттам е обстрелвана Русия.

"Неприемливо е украински снаряди да падат на руска територия", предупреди Путин.

Двамата лидери обамче изобщо не обсъдиха въпроса за руските газови доставки за Европа.

Меркел и Путин обсъждат в Рио де Жанейро кризата в Украйна. Снимка БГНЕС

След края на мача и награждаването на победителите Путин прие от Дилма Русеф щафетата за следващото световно първенство. То ще се състои през 2022 г. в Русия.

Самата Дилма Русеф бе яростно освиркана от публиката. За световното първенство бяха пръснати рекордните в историята на състезанията 14 милиарда долара. Бразилия обаче не само че не стана световен шампион, но бе разгромена на полуфинала от Германия със 7:1. Домакините загубиха и мача за трето място, но "само" с 0:3 от Холандия.

Днес Владимир Путин и Дилма Русеф имат официална среща в столицата Бразилия.