БСП не е за продан и не се продава. Водим политическа битка с ГЕРБ и няма да допуснем шум в строя. Това каза зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Коментарът му бе по повод изявление на Румен Овчаров за това, че БСП е трябвало да блокира процедурата за избор на Висш съдебен съвет (ВСС). Овчаров разкритикува и присъствието на Драгомир Стойнев и самия Добрев в ръководството на партията.

"За избор на членовете на ВСС договорки няма. Ако големите се бяха разбрали, нямаше да има място за малките. Знам, че на някой е изгодно да ни вкарат в обяснение във вътрешен режим, но ми се иска тези хора с този патос, да говорят по управляващите от ГЕРБ и персонално по Бойко Борисов", заяви Добрев.

Той допълни, че БСП ще подкрепи оставката на Антон Тодоров (ГЕРБ). Но попита:

"Защо си отиде Живко Мартинов, а Делян Добрев остана и защо я няма всенародната любов за Антон Тодоров".

Добре каза още, че не приема разкритията на БСП за различни роднински схеми по регионите за компроматна война.

"Започнахме безобидно с таблички и колегите от ГЕРБ нарекоха това компроматна война. Като е компроматна война, защо валят оставки", попита Добрев.

Според него вицепремиерът Валери Симеонов също трябва да подаде оставка.

"Той вече не е проблем на премиера, а национален проблем", каза Добрев.

Драгомир Стойнев съобщи, че БСП ще внесе за пореден път законопроект, който да регламентира управлението на държавни и общински предприятия с над 50% държавно и общинско участите. Той припомни, че този зкаонорпект в миналия мандат е бил отхвърлен от ГЕРБ и подкрепен единствено от Методи Андреев, който вече не е депутат.

"Ще се регламентира начинът, по който да бъдат избирани членовете на държавните и общинските предприятия. Да има знаещи, можещи, компетентни хора. Да бъдат сменени само ако не изпълняват бизнес-плана, а не при смяната на съответния министър", обясни Стойнев.

Той допълни, че в България тези предприятия създава само 10% от БВП, докато във Франция техният дял е 30%, а в Полша 40%.